Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rimu se nastavljaju mirovni pregovori sukobljenih strana u Južnom Sudanu

Rim (IKA)

Nakon sklapanja primirja u Južnom Sudanu sredinom siječnja, sukobljene strane nastavljaju u Rimu mirovne pregovore, prenosi 15. veljače Vatican News.

Zajednica sv. Egidija priopćila je kako predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiira Mayardita i pet oporbenih skupina koje su nedavno sudjelovali u obustavi oružanih sukoba u tijeku ožujka nastaviti razgovore s vojnim čelnicima u kojima posreduje Zajednica sv. Egidija i predstavnici drugih međunarodnih organizacija. Pritom je riječ o mehanizmima kojima će se održati primirje te iznaći dublji razlozi sukoba kao i pravila za bolje funkcioniranje vlade.

U siječanjskom sporazumu sve su se strane obvezale omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, osobito pred prijetećom nestašicom hrane, no sukobi u zemlji zahtijevaju sveobuhvatno političko rješenje, istaknuto je u priopćenju Zajednice. Generalni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo, koji posreduje u pregovorima, predstojeće razgovore u priopćenju je ocijenio „važnim korakom u učvršćenju mirovnog procesa”. Posebni izaslanik predsjednika Kiira Barnaba Marial Benjamin zahvalio je Zajednici što je uspjela stvoriti uvjete za „inkluzivni dijalog” i istaknuo da su na „pravom putu ka miru koji si papa Franjo toliko želi” te da imaju „zadaću i dobru volju to i ostvariti”.

Uime oporbenih skupina general Thomas Cirillo Swaka istaknuo je pak „da nastoje prekinuti sva neprijateljstva i prijetnje na društvenim mrežama kako bi se stvorili uvjeti za dijalog”.