Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku održan korizmeno-sinodalni susret redovnica

Šibenik (IKA)

Korizmeni susret redovnica s područja Šibenske biskupije održan je u nedjelju 13. ožujka u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, a tema susreta bila je određena sinodalnim hodom Crkve.

Redovnice su pozdravili s. Renata Azinović, biskupijska povjerenica za posvećeni život, te šibenski biskup Tomislav Rogić, domaćin susreta. Biskup Rogić naveo je tri koordinate koje je prepoznao u ovom susretu: korizmu – vrijeme molitve, upoznavanja Božje ljubavi kroz trpljenje Njegova Sina te vršenje djela milosrđa prema potrebitima; tjeskobu koju osjećamo iščekujući kraj pandemije i zbog rata u Ukrajini zbog čega molitva postaje naš prioritet te sinodalni hod kojemu će biti posvećen radni dio susreta. Molitvom za sinodu uveo je okupljene u nj.

Predavanje o Biskupskoj sinodi održao je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Biskupije i osoba odgovorna za provedbu sinodalnog hoda. Govorio je o značenju, razlozima, svrsi i tijeku Sinode, s posebnim osvrtom na doprinos redovnika i redovnica sinodalnom hodu. Opisao je dosad prijeđene korake i najavio one koji tek predstoje. Doprinos redovnika opisao je, oslonivši se na predavanje apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguae jedinstvenim i nezamjenjivim, a same redovnike i redovnice kao „prave eksperte sinodalnosti“ i „stručnjake dijaloga naučene razmišljati prema Evanđelju“. Kao uvod u savjetovanje po skupinama razmotrio je evanđeoski ulomak o nagradi Isusovim sljedbenicima (Mt 19,27-30), o „Isusovom pozivu da nas oslobodi svega što u našim životima može konkurirati onomu što nam daje Bog“. Postavio je niz dubokih i provokativnih pitanja za osobno i zajedničko promišljanje.

Savjetovanje po skupinama animirale su dominikanka s. Manes Puškarić, milosrdnica s. Elizabeta Glasnović i franjevka s. Renata. Susret je završio zajedničkom molitvom Večernje.