Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku proslavljen drugi utorak u čast sv. Ante

Šibenik (IKA)

Drugi od trinaest utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, proslavljen je 23. ožujka u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misom koju je predslavio župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije na Njivicama vlč. Gabrijel Jagarinec.

Vlč. Jagarinec na početku homilije poručio je vjernicima da je važno čuti Božju riječ, ali zatim i promišljati o njoj te i sam o njoj nešto reći.

Osvrnuvši se na Evanđelje dana, rekao je da su farizeji vrlo dobro poznavali Božju riječ, ali nisu po njoj živjeli. Poznavali su Mihejevo proroštvo o dolasku Mesije, ali ga nisu prepoznali u Isusu. Zbog toga ih je Isus u raspravi upozorio: „Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim“, istaknuo je vlč. Gabrijel.

Osvrnuo se i na prvo čitanje o Izraelcima koji su izašavši iz Egipta u pustinji mrmljali protiv Mojsija i Boga. Međutim, shvatili su da su u grijehu i pokajali se. Njihov izlazak iz ropstva predstavlja oslobođenje od grijeha. Jer, kako je propovjednik objasnio, čovjek je „rob kada grca u nekom grijehu jer taj grijeh nas stišće, taj nas grijeh zarobljava i često puta čovjek nikako da se izvuče iz njega“.

S druge strane, slobodan je kad skine okove grijeha i s Kristom krene putom slobode. „Dakle, uvijek smo slobodni kad smo s Bogom, kada Boga tražimo. Onaj koji traži, on će Boga i naći. Kada Boga nadasve ljubimo, kad je Bog središte mog života i kad si posvijestim koliko sam zapravo slab bez Boga; da se jedino u Bogu mogu ojačati da bih bio slobodan“, kazao je predslavitelj.

Međutim, kako je rekao, ljudi danas žive u nepotrebnosti Boga. Napomenuo je da se s takvim stavom susreo već kod djece. Naglasio je da je čovjek „od Boga daleko, daleko, kilometrima“, unatoč tomu što govori da vjeruje u Boga, a ne osjeća nikakvu obvezu prema tomu, poput sudjelovanja na nedjeljnom slavlju mise.

Stoga je okupljene štovatelje sv. Ante potaknuo na odbacivanje tereta grijeha i ponovno rađanje u sakramentu ispovijedi. „Isus nije nikoga natjerao da bude njegov apostol i učenik“, rekao je, dodavši da on u slobodi poziva svakoga na promjenu. Farizejima je rekao „Ja jesam“ da istakne svoje božanstvo jer bez njega nema spasenja.

Dodao je da Isus isto poručuje i danas. „Želi nam reći da u životu prihvatimo Boga i Božji blagoslov, da se hranimo i bogatimo u Bogu i Božjem blagoslovu jer jedino s njime možemo biti snažni u vjeri i pobjeđivati sve izazove koje nam život donosi.“

„Neka Bog bude središte našega života, kako bismo i mi poput sv. Ante i mnogih svetaca koji su ga prepoznali u svom životu i koji su cijeli svoj život Bogu podredili, po Bogu živjeli, da i mi tako koračamo putom svetosti“, zaključio je vlč. Gabrijel.

Misu su s njime suslavili domaći fratri: gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić i župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Prije mise moljena je pobožnost sv. Anti i pjevana Večernja. Vjernici su također mogli iskazati štovanje relikvijama sv. Ante koje će biti izložene do blagdana sv. Ante 13. lipnja.