Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sisku predstavljena knjiga „Pakao se zove Jazovka“

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige Mladena Kuke „Pakao se zove Jazovka“ održano je u četvrtak 23. ožujka 2023. u Velikom Kaptolu u Sisku.

Knjigu su predstavili župni upravitelj u Krašiću, Prekrižju i Oštrcu vlč. Ivan Vučak i autor, a program je vodio Željko Crnković. Predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Kuka je u siječnju 1989. godine otkrio jamu pored Krašića i sve strahote koje je u svojoj unutrašnjosti godinama skrivala. Svoja zapažanja i iskustva zabilježio je u knjizi. Poručio je da mu je glavni motiv za pisanje bilo to da se istina mora znati.

Prisjetio se i kako je Jazovku u svom speleološkom radu tražio sam punih 14 godina, ispočetka slušavši priče lokalnog stanovništva o mjestu gdje su partizani odveli i ubili stotine ljudi, a neke i žive bacili. Samu jamu je pronašao 22. siječnja 1989. godine, no tada, nije bio siguran da je to Jazovka. Nekoliko dana kasnije 29. siječnja 1989. godine po prvi put se i spustio u jamu te shvatio da je nakon 14 godina pronašao Jazovku, mjesto partizanskog zločina.

„Ono što smo zatekli dolje me užasnulo, otupio sam, zanijemio, svugdje hrpe kostiju, štake, zubala, i opet nepregledne hrpe kostiju…“, posvjedočio je Kuka. Dodao je da su konačno 2020. godine posmrtni ostaci 814 žrtava Jazovske ekshumirani.

Kuka se 14. kolovoza 2019. ponovno spustio u Jazovku zajedno s vlč. Vučakom koji se ondje pomolio za žrtve. Predstavljajući knjigu, vlč. Vučak je posvjedočio o stravičnom prizoru koji ih je zatekao, ali i istaknuo da sada, nakon što je jama ispražnjena, postoje konkretni planovi za spomen-obilježje i grobnicu u kojoj bi kosti tih ljudi konačno dobili dostojanstveno počivalište. Istaknuo je i da mještani okolnih sela znaju i za druga mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostatci žrtava, kao što je slučaj pored kapele sv. Ivana Krstitelja u Krašiću gdje je nakon Drugog svjetskog rata komunistička vlast natjerala krašićku djecu da sade borove da bi se uništio svaki trag žrtvama.

Na kraju se okupljenima obratio i biskup Košić zahvalivši prije svega autoru za sav trudu koji je uložio i ulaže da bi istina izišla na vidjelo. Biskup je poručio i da je više nego očit potpis tog i sličnih zločina nad Hrvatima od Drugog svjetskog do Domovinskog rata, od Jazovke do Ovčare.

Predstavljanje je održano u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, Zmajskog stola Sisak.