Budi dio naše mreže
Izbornik

U Skopju proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Skopje (IKA)

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju u četvrtak 3. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Misu je predslavio skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov u zajedništvu s katedralnim župnikom i dekanom Pavom Šekerijom i biskupskim kancelarom Marjanom Ristovim.

Mons. Stojanov u homiliji je rekao da „svake nedjelje ili svaki dan primamo ili imamo priliku primiti duhovnu hranu – zdravu i obilnu u svetoj Euharistiji. Ovu duhovnu hranu primamo kroz Riječ Božju, kroz okupljenu zajednicu u ime Isusovo, kroz svetu pričest, zajedničku molitvu, zajedničke duhovne pjesme. Ali ako te duhovne ‚kalorije‘ ne ugradimo i iskoristimo za neku aktivnost u obliku dobrih djela, oproštenje bližnjemu i neprijateljima, izražene ljubavi prema ženi, mužu, djeci, susjedima, prijateljima, tada ćemo postati zaokupljeni sobom i sebični.“

„Isto tako, hrana koju primamo, ako se ne koristi za određenu tjelesnu aktivnost, taloži se u obliku masnog tkiva ili štetno utječe na naše krvne žile ili srce; tako i obilna duhovna hrana, ako se ne koristi za neku duhovnu aktivnost, duhovna dobra, nakupi u nama i može naštetiti našem duhovnom životu“, upozorio je biskup.

„Što to zapravo znači?“, upitao je. „To znači da se trebamo  darivati drugima, jer to je poziv Isusa Krista i to je poruka današnje svetkovine i današnjih čitanja – kao što se za nas Krist predao i kao što nam se još uvijek daje za hranu, tako se trebamo darivati i mi jednom drugom. To je ujedno i Isusova želja – učiniti drugima ono što on čini za nas. I doista, za Isusa nema veće radosti nego pružiti drugima ljubav koju nam je Isus dao – i ta ljubav nije neka apstraktna, uzvišena i nedostižna – već vrlo konkretna i moguća za ostvarenje u životu.“

„Ta se ljubav izražava gestom koju je Isus učinio na Posljednjoj večeri – pranjem nogu učenicima. To je ljubav koju je Isus pokazao kad je oprostio preljubnici kad su je tzv. pravednici i bez grijeha htjeli kamenovati. Ta ljubav je ona, koju je Isus pokazao kad je oplakivao Lazarovu smrt. Ta ljubav je ona, koju je Isus pokazao kad je ušao u domove poreznika i grešnika i jeo s njima. Ta ljubav je ona, koju je Isus pokazao kad je otišao na drvo križa radi našega spasenja i otkupljenja. Ta ljubav je ona, koju Isus pokazuje svaki dan i svaki put kad nam daje mali komadić kruha i malo vina. Upravo je ta uzvišena i božanska ljubav na koju smo pozvani – darivati se za druge, voljeti druge, opraštati, žrtvovati se za druge, suosjećati s drugima, biti tu za druge“, poručio je mons. Stojanov.

„Sveta Pričest koju primamo tijekom svete mise pomaže nam da budemo bliži Kristu, njegovom životu i djelu. Krist ulazi u nas kroz mali komadić kruha – u svaki atom našeg bića. Ne da on postane poput nas, već da mi postanemo poput njega, da postanemo Kristovi, kristijanizirani ili kršćani, što znači jedno te isto, zaključio je.

Misi su nazočile redovnice, uključujući sestre euharistinke koje su posvećene Presvetoj Euharistije, te brojni vjernici. Kao i prošle godine, tijelovska procesija je izostala zbog pandemije koronavirusne bolesti.