Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu održan susret mladih isusovaca

Split (IKA)

Godišnji “SMI” – susret mladih isusovaca održan je od 12. do 15. srpnja u Splitu. Na susretu su sudjelovali mladi isusovci, skolastici i svećenici do pete godine svećeništva.

Organizatori susreta bili su Ivan Junušić i Stjepan Guzanović. Susret je počeo iskustvima pojedinih isusovačkih bogoslova i redovnika o odgojnom ili studijskom periodu u kojemu se nalaze. Daniel Vorih podijelio je iskustvo sa studija filozofije na kojemu se nalazi. Stjepan Guzanović govorio je o iskustvu pastoralne prakse pri Glasniku Srca Isusova i Marijina. Osvrnuo se i na rad s ministrantima i mladima, napose kada je riječ o “biblijskoj grupi” koju vodi. O studiju teologije u Poljskoj govorio je Marko Petričević. O. Bojan Bijelić govorio je o post-studijskom pastoralu, dok je mladomisnik Šimo Marinović svjedočio o izazovima post-teološkog studija. Misu u subotu predvodio je ovogodišnji mladomisnik o. Zvonimir Marinović, dok je posljednjeg dana susreta u ponedjeljak misu slavio drugi mladomisnik Šimo Marinović. U sklopu programa razlučivalo se i pismo isusovačkog generala o primjeni općih apostolskih preferencija Družbe Isusove.

Osim redovitog programa ovogodišnjega susreta, sudionicima je ponuđeno da sudjeluju u projektu “Ultra evangelizacija”, u kojemu je sudjelovala nekolicina skolastika i redovnika. U nedjelju prijepodne mladim isusovcima obratio se provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić. U bratskoj atmosferi sudionici su provincijalu postavljali pitanja te s njim raspravljali o budućnosti zajedničkog poslanja. Poslijepodne se susretu pridružio gost, salezijanac Ivan Terze koji je svjedočio o apostolatu mladih. S obzirom da je to jedna od općih apostolskih preferencija na koje su isusovci pozvani, ovaj susret bio je prilika da čuju o drugim načinima pastorala s mladima.

Susret je neformalno zaključen druženjem i društvenim igrama u dvorištu rezidencije svetoga Stanislava Kostke u Splitu. U ponedjeljak je misom i formalno zaključen još jedan SMI, susret mladih isusovaca, koji je imao za cilj doprinos uzajamnom odgoju, suradnji i razlučivanju isusovačkog redovničkog identiteta.

Ključne riječi:
isusovci mladi Split