Budi dio naše mreže
Izbornik

U srijemskoj katedrali sv. Dimitrija mons. Gašparović predvodio Obrede Muke Gospodnje

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je na Veliki petak, 2. travnja, u katedrali manjoj bazilici sv. Dimitrija, biskupa i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici Obrede Muke Gospodnje.

 

Kako je predviđeno, obred je započeo u šutnji, klečanjem ispred oltara i molitvom. Zatim je uslijedio navještaj Božje riječi. Pročitan je predviđeni odlomak iz Knjige proroka Izaije, te odlomak Poslanice Hebrejima. Nakon pjevanog navještaja Muke po Ivanu, mons. Gašparović obratio se okupljenim vjernicima.

„Ovaj obred Velikoga petka ne predviđa slavljenje svetih otajstava, ali je zato u središtu večerašnjih obreda otajstvo svetoga križa koji je postao sredstvo pobjede nad zlom koje se nadvilo i nadvija se nad čovječanstvo. Doista najveće zlo koje se moglo dogoditi čovjeku moglo je biti da, uklanjajući Krista Gospodina, ukloni potpuno Boga iz svoje sredine“, rekao je.

„Stoga dok večeras iskazujemo počast križu na kojem je Gospodin bio raspet i podnio muku, prisjetimo se događaja tog petka kad je on položio svoj život za spas čovječanstva. Isusova smrt nije bila usputni nesretni slučaj, niti je bila smrt prouzročena ljudskom pogreškom i pravosudnom zabunom, nego je prije svega riječ bila o unaprijed smišljanom planu zlih umova. Glavarima svećeničkim i starješinama narodnim je smetala prisutnost Božjeg Pravednika koji je izrekao istinu u lice onima koji su glumili pravednike i istinoljupce. Njegov govor o Bogu im se nije sviđao. Boljelo ih je kad im je ukazivao nedostatke i propuste pred Bogom i pred narodom, te su ga zato htjeli lažima ušutkati, misleći da se Božjoj Istini mogu zatvoriti usta nasiljem“, nastavio je otac biskup.

„No Bog nije dopustio da laž pobijedi istinu, da Otac laži pobijedi Sina Božjega, Očevu Istinu. A križ koji je trebao poslužiti kao sredstvo gušenja istine, postaje najvećim znakom istine o Bogu i čovjeku. Zato je križ Gospodinov pred kojim večeras zastajemo trenutak istine za cijelo čovječanstvo, jer se u njemu ogleda istina ljudskog grijeha i laži, koja ga je i zamislila kao vlastito oruđe. No podići svoga Sina na križ, Otac nebeski nam stavlja pred oči vječnu i neopozivu Istinu Božju. Križ postaje sredstvo da se Božja istina uzdigne i da svakome postane vidljiva, a napose da očituje zle namisli ljudske, pune opačine i laži. Križ je znak pobjede nad lažima što ih grijeh izmišlja i širi u našim dušama kad promiče pogubnost zavodljivosti“, poručio je mons. Gašparović.

„Neka i nama večeras ovo sveto ozračje i nijema tišina križa ostanu svjedočanstvo istine, čiji je najglasniji govor upravo križ Gospodinov. On je najveća prekretnica u povijesti čovječanstva, te se držimo njegove uzvišene ljepote, držimo se njegove nijeme istine, koja nas oslobađa i izgrađuje da budemo istinoljubiv naraštaj kojem je križ središte i polazište po kojem je Gospodin Isus posvjedočio za istinu. Budimo od istine i poslušajmo glas Gospodinov, te ovu i ovakvu istinu naviještajmo na spasenje sebi i drugima“ zaključio je homiliju srijemski biskup.

Nakon homilije, uslijedila je sveopća molitva u kojoj se molilo za svetu Crkvu, Papu, vjernike, katekumene, za jedinstvo kršćana, Židove, one koji ne vjeruju u Krista, one koji ne vjeruju u Boga, za državne poglavare i ljude u potrebi.

Uslijedio je veoma dirljiv trenutak unošenja i otkrivanja Križa u prirodnoj veličini, uz riječi Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta, na što su okupljeni vjernici odgovarali Dođite, poklonimo se!

Nakon otkrivanja križa, vjernici su se križu klanjali sa svojih mjesta i na taj su način iskazali štovanje Kristovom Križu i Žrtvi koju je On za nas podnio. Zbog pandemijske situacije ispušten dio ljubljenja križa.

I ove godine bili su aktivni Čuvari Isusova groba. Kao i prethodnih godina, mladići i muškarci obukli su se u hrvatske narodne nošnje, te su na veoma dojmljiv način unijeli križ, držali ga za vrijeme otkrivanja, te postavili na već predviđeno mjesto ispred oltara. Tradicija čuvara i čuvanja Isusova groba veoma je dugo živa među vjernicima srijemskomitrovačke župe.

Nakon obreda pričesti srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović otvorio je Isusov grob, a mladići i muškarci u hrvatskim narodnim nošnjama, tj. čuvari Isusova groba, preuzeli su čuvanje groba sve do subote navečer, do Vazmenog bdjenja, što je dodatno svjedočanstvo te lijepe tradicije.

Uz biskupa Gašparovića i župnika Španovića sudjelovao je i župnik u Laćarku vlč. Ivica Zrno.

Nakon obreda Velikog petka, mladi župe su se uputili u župne prostorije gdje su zajednički pogledali film Pasija.