Budi dio naše mreže
Izbornik

U Studentskom domu na osječkom kampusu započeli evangelizacijski susreti

Osijek (IKA/TU )

U četvrtak 8. studenoga u zajedničkoj dvorani u Studentskom domu na osječkom kampusu održan je prvi susret u ciklusu evangelizacijskih susreta „Ustani i hodaj. Razgovori o vjeri“, koje ove akademske godine za studente i profesore organizira Nadbiskupijski ured za pastoral studenata i udruga Duhos.

Predavač i voditelj evangelizacijskih susreta je izv. prof. dr. Krešimir Šimić, a moderator vlč. Davor Vuković, sveučilišni kapelan, ujedno i inicijator ovih susreta.

Nakon uvodne molitve koju je predvodio prof. Šimić, vlč. Vuković pozdravio je predavača te predstavio plan i cilj ovih susreta te među ostalim istaknuo: „Ustani i hodaj. Riječi su to koje stoje u naslovu ovog ciklusa evangelizacijskih susreta; riječi su to Isusa Krista koje često susrećemo u Evanđelju, koje Isus upućuje onima koji ne mogu hodati, koji su uzeti, nepokretni, bolesni, čak i pokojni, umrli. Isusova prisutnost i riječ, te vjera u njega daje novu snagu, oslobađa od spona, od uzetosti, podiže, daje novi život. I mi kroz ove susrete, kroz molitvu, predavanja i diskusiju – kroz ‘razgovore o vjeri’ – ne želimo tek nešto novo naučiti, iako je i to bitno, nego se želimo ojačati, ispuniti snagom Božje riječi i otajstvom kršćanske vjere, želimo ustati kako bi nošeni Božjom milošću i snagom vjere u živoga Boga hodili radosno i ispunjeni smislom kroz naš svakodnevni studentski i profesorski život, kroz obaveze i muke, ali i radosti i lijepe trenutke svakodnevice.

Uslijedilo je izlaganje prof. Šimića na temu „O vjeri“. Na početku je svima postavio pitanje kome se danas vjeruje te na čije svjedočanstvo i riječi vjerujemo i prihvaćamo to, unatoč tome što ih ne možemo provjeriti. Kakva je ta osoba, što ona čini da joj vjerujemo. Pomalo je skandalozno to da je među nama čovjek, Isus iz Nazareta, koji zna da Bog jest – ono što mi nikada nećemo znati. Nijedan drugi utemeljitelj velikih religija nije mogao osvjedočiti Boga doli Isus Krist koji je uskrsnuo i čiji je grob prazan. Vjera druge osobe otvara se Bogu koji nam svima utjelovljenjem govori: Ja te ljubim. Sadržaj toga je samo Tijelo Isusovo, euharistija po kojoj kušamo živoga Boga čije je srce otvoreno za sve ljude. Prof. Šimić zaključio je svojim nadanjima za nastavak svih susreta: „Sve ono što će se nastaviti razmatrati u ovim susretima, ali i osobno u razmatranju Božje riječi, bit će apel otvaranju Uskrslomu u nama i nadati nam se da će se to i događati.“

Uslijedila je diskusija koju je moderirao vlč. Vuković, a u kojoj je istaknuto to ključno otvaranje srca jedno drugome, kojim dajemo priliku drugoj osobi da nam vjeruje.

Ranije istoga dana, u uredu studentskog kapelana u Studentskom domu petorica novih đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije susreli su se sa studentskim kapelanima i predstavnicima udruge Duhos. Riječ je o susretu unutar programa Đakonske pastoralne godine koji je organizirao vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan i jedan od predavača unutar ciklusa predavanja na pastoralnoj godini. Uz vlč. Vukovića, susretu je nazočio studentski kapelan i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, vlč. Mario Žigman te rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. dr. Stjepan Radić.

U prvom dijelu susreta kapelani su održali prigodna predavanja te đakonima pojasnili plan i program djelovanja s mladima i studentima te ujedno i upoznali s različitim vidovima studentskog pastorala. U drugom dijelu susreta đakoni su se upoznali s radom udruge Duhos te zajedničkim planovima i projektima. Susretu su nazočili predsjednica udruge prof. dr. Marcela Šperanda te studenti – voditelji pojedinih grupa: Iva Jurčević, Martina Masjar, Anamarija Buzgo i Ana Marija Gradištanac koji su ujedno predstavili područja djelovanja unutar rada sa studentima: medijsku sekciju, Duhos band, volontere, ministrante i čuvare kapelice. Studenti su također iznijeli svoja iskustva o povezivanju svoga obrazovanja i rada s mladima, a posebno brucošima.

Treći dio susreta nastavljen je sudjelovanjem na prvoj tribini u sklopu ciklusa evangelizacijskih susreta pod nazivom: „Ustani i hodaj. Razgovori o vjeri“.