Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici blagoslovljena nova slika „Greccio – novi Betlehem“

Subotica (IKA)

U predvečerje Treće nedjelje došašća na koju bunjevački Hrvati slave Materice, dan zahvalnosti majkama, u klaustru franjevačkog samostana u Subotici blagoslovljena je slika „Greccio – novi Betlehem“, napravljena u prigodi 800. obljetnicu uprizorenja jaslica sv. Franje Asiškoga u Grecciu.

Blagoslov slike održan je nakon večernje mise u kapeli Crne Gospe. Autor slike je akademski slikar Imre Molnar, a nalazi se na vanjskoj strani zida kapele baš na mjestu gdje je s unutarnje strane oltar Crne Gospe.

Obred blagoslova predvodio je novi subotički gvardijan fra Ivan. Tom prilikom rekoa je nekoliko riječi o slici koju je naručio bivši gvardijan fra Zdenko.

Nova slika u klaustru, premda malo skrivena od očiju javnosti, podsjećat će braću franjevačkoga samostana kako Ljubav Božja prevelika primi pravu put čovjeka, da Dijete Isus bude probuđen u njihovim srcima da bi ga i drugima naviještali.

Djelomično će biti vidljiva namjernicima kad budu uzimali blagoslovljenu vodu, osobito ljeti kad su prozori otvoreni.

Umjetnik Molnar je već prije u klaustru uz vanjsku stranu zida nasuprot crkve naslikao sv. Franju, sv. Majku Terezu, sv. Nikolu biskupa, sl. B. Gerarda Stantića, sv. Veroniku i sv. Elizabetu Ugarsku.