Budi dio naše mreže
Izbornik

U subotu se u Vatikanu održava Ekumensko molitveno bdjenje

Vatikan (IKA)

U subotu, 30. rujna, uoči otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, papa Franjo će u Vatikanu predsjedati Ekumenskim molitvenim bdjenjem.

Papa Franjo pozvao je poglavare Crkava različitih denominacija da mu se pridruže u molitvi u subotu, 30. rujna povjeravajući rad XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode Duhu Svetome
Ekumensko molitveno bdjenje koje će se održati u subotu, 30. rujna – neposredno prije otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – istaknut će dva temeljna aspekta Božjeg naroda: središnje mjesto molitve i važnost dijaloga s drugima kako bismo zajedno napredovali putovima bratstva i jedinstva u Kristu, objavio je Vatican News.

Ekumensko molitveno bdjenje u subotu, 30. rujna na Trgu sv. Petra predvodit će papa Franjo. Na bdjenju će bit će nazočni ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., canterburyjski nadbiskup Justin Welby, te mnogi drugi crkveni poglavari, kao i tisuće kršćana različitih denominacija.

Subotnje večernje molitveno bdjenje ima za cilj povjeriti Duhu Svetom radove XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održavati u Vatikanu od 4. do 29. listopada.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u ponedjeljak, 25. rujna da će se prije subotnjeg molitvenog bdjenja, od 17 do 18 sati, održati slavlje zahvalnosti usredotočeno na četiri dara, a to su zahvalnost za dar jedinstva i za sinodski hod; dar drugoga; dar mira; i dar stvaranja.

Mladi će također imati važnu ulogu na ekumenskom molitvenom bdjenju, koje će se odvijati u sklopu skupa pod nazivom „Together“ u Rimu, inicijative nadahnute idejom priora brata Aloisa Zajednice iz Taizéa kako bi se proslavilo već postignuto jedinstvo u Kristu i učinilo ga vidljivim. Inicijativa okuplja oko 3 000 mladih koji će predstavljati više od 40 zemalja svijeta. Tijekom molitvenog vikenda predviđena su različita okupljanja, radionice, slavljenja i štovanja.

Tematike radionica uključuju razgovore mladih s izbjeglica o njihovim iskustvima, učenje od različitih denominacija i vjera, posjećivanje rada gradskih misija za marginalizirane osobe, prepoznavanje Krista u različitosti naših tradicija, ekumenske panel rasprave i drugo.

Istaknuo je hodočašće mladih koje je predviđeno da krene od bazilike sv. Ivana Lateranskog u Rimu do Trga svetog Petra gdje će se okupiti na molitvenom bdijenju. Istoga dana, 30. rujna brojna molitvena bdijenja odvijat će se diljem svijeta.