Budi dio naše mreže
Izbornik

U varaždinskoj katedrali slavljena misa za osobe s invaliditetom

Varaždin (IKA)

Misu za osobe s invaliditetom na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, u utorak 26. prosinca, u varaždinskoj katedrali predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Misu su suslavili kanonici Stolnog kaptola preč. Josip Koprek i preč. Mario Kopjar, a slavlju su se pridružili članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina. Misu je na hrvatski znakovni jezik prevodio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi.

Na početku misnog slavlja mons. Mrzljak pozdravio je osobe s invaliditetom i njihove obitelji te one koji im pomažu. Istaknuo je da je bit kršćanske vjere zajedništvo te podsjetio na Isusove riječi: „Štogod ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili.“

U homiliji je zahvalio vlč. Šardiju koji, prevodeći misu na hrvatski znakovni jezik, pomaže da Božju riječ prime i oni koji ju ne mogu čuti.

Podsjetio je na prve jaslice koje je prije 800 godina prvi uprizorio sv. Franjo. „Jaslice su jedan govor. Pred njima stojimo bez riječi i pitamo se što nam Bog govori. Božić je blagdan radosti i želimo promatrati Božji dolazak među nas prije 2000 godina“, kazao je te istaknuo blagdan sv. Stjepana koji se slavi drugoga dana božićne osmine. „Crkva pred nas stavlja ovaj blagdan jer je povezan s našim životom. Rađamo se i umiremo, prelazimo u vječni život. Isus je došao da bi nam pokazao put, da ga osvijetli i da našem životu smisao“, naglasio je.

Rekao je da je glavna poruka Božića Isusova uputa: „Ja sam Put i bit ću s vama kako ne biste hodili u tami i neznanju.“ Podsjetio je na Isusov zemaljski život koji nije bio lagan već od samog početka, od njegovog rođenja. Naglasio je da Bog dolazi k ljudima u malom, bespomoćnom djetetu koje je potrebno pomoći drugih, kao što pomoć trebaju i osobe s invaliditetom. „U ovom božićnom vremenu promatramo Božju riječ u osobnom životu, u svojim križevima, bolestima i teškoćama. Čovjek taj križ može nositi hrabro jer mu je Krist obasjao put. Sveti Stjepan nam vjeru u Isusa produbljuje i molimo ga da nam bude zagovornikom i pomoćnikom u ustrajanju života u vjeri“, zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju mise poželio je vjernicima sretan Božić te čestitao imendan onima koji ga slave. Zahvalio je i na dolasku na misu osobama s invaliditetom, kao i organizatorima na tom tradicionalnom susretu na Štefanje, koji je neko vrijeme bio prekinut zbog pandemije.