Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu počeo travanjski sastanak Vijeća kardinala

Vatikan (IKA)

U nazočnosti pape Franje, u ponedjeljak 15. travnja 2024. u Vatikanu je počeo sastanak Vijeća kardinala, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

Posljednji sastanak održan u veljači

Posljednji sastanak održan je od 5. do 7. veljače. Na njemu su sudjelovale tri žene koje su dale svoj prinos o ulozi žene u Crkvi. Bila je to sestra Linda Pocher, redovnica Družbe sestara kćeri Marije Pomoćnice i profesorica kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu odgojnih znanosti Auxilium u Rimu, zatim Giuliva Di Berardino, posvećena djevica iz Veronske biskupije, učiteljica i voditeljica tečajeva duhovnosti i duhovnih vježbi te Jo Bailey Wells, biskupica Engleske Crkve i generalna dotajnica Anglikanske zajednice. U središtu sastanaka kardinala s Papom i tajnikom Vijeća u veljači su također bili sinodski hod koji je u tijeku u Crkvi te evangelizacija, s izvještajima proprefekata Dikasterija za evangelizaciju kardinala Luisa Antonia Taglea i nadbiskupa Rina Fisichelle.

Novi C9

Vijeće kardinala, nakon što ga je papa Franjo obnovio 7. ožujka 2023., čine kardinali: Pietro Parolin, državni tajnik; Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Papinskoga povjerenstva za Državu Vatikanskoga Grada i Uprave Države Vatikanskoga Grada; Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase; Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija; Seán Patrick O’Malley, nadbiskup Bostona; Juan José Omella Omella, nadbiskup Barcelone; Gérald Lacroix, nadbiskup Quebeca; Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luxembourga; Sérgio da Rocha, nadbiskup San Salvadora de Bahia. Tajnik je mons. Marco Mellino, naslovni biskup Cresime. Prvi susret novog sastava skupine C9 održan je 24. travnja 2023.

Ustanovljenje Vijeća kardinala

Vijeće je ustanovio papa Franjo kirografom od 28. rujna 2013., sa zadaćom da mu pomaže u upravljanju općom Crkvom i da proučava projekt revizije Rimske kurije, koji se provodi u skladu s novom apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium, objavljenom 19. ožujka 2022. Prvi sastanak skupine C9 održan je 1. listopada 2013. godine.