Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu započela konferencija "Istraživanje povijesti ranih stoljeća Crkve"

Vatikan (IKA)

Konferencija pod nazivom "Istraživanje povijesti ranih stoljeća Crkve" - u organizaciji Papinskog odbora za povijesne znanosti u suradnji s Katoličkim sveučilištem u Lyonu - započela je u srijedu 27. listopada u Vatikanu, a istu je u Tiskovnom uredu Svete Stolice predstavio predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti p. Bernard Ardura, izvještava hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Okrećemo svoj pogled u prošlost kako bismo ispitali razvoj kršćanstva, i to ne samo u mediteranskim područjima. Upravo je s tom perspektivom započela konferencija u Vatikanu, koja se održava od 27. do 29. listopada, a koja u naslovu ukazuje i na metodu: “Istraživanje povijesti ranih stoljeća Crkve”.

To je zapravo metoda povijesnog istraživanja kojoj je cilj prikupiti i ispitati elemente, pa i one divergentne, u svjetlu novijih nedavnih saznanja. Usredotočenost konferencije je na počecima kršćanstva, u razdobljima povijesti u kojima je sjeme evanđelja izniklo iz krvi mučenika.

Predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti p. Bernard Ardura istaknuo je u razgovoru za Vatican News da su se željeli odazvati pozivu pape Franje, raditi sa znanstvenicima iz svih znanstvenih krugova, iz najrazličitijih kulturnih osjetljivosti i iz najrazličitijih historiografskih pristupa.
“Nećemo donositi sigurne zaključke, koji se nameću, nego želimo dati prostor istraživačima koji su stekli znanja u različitim disciplinama. Postoji vizija povijesti Crkve”, rekao je p. Ardura dodavši da se “ne može zanemariti činjenica da je Crkva u koju vjerujemo potpomognuta Duhom Svetim.”

P. Bernard Ardura: Prečesto smo ignorirali rani razvoj Crkve

S predsjednikom Papinskog odbora za povijesne znanosti p. Ardurom u ime Vatican Newsa razgovarao je novinar Amedeo Lomonaco.

Padre Ardura, kakav doprinos ta konferencija može dati historiografiji ranih stoljeća Crkve?
– Još uvijek postoje neke točke koje valja istražiti. Na primjer, imamo arheološka otkrića. Tu su i studije o književnim tekstovima koje do sada nisu bile rasprostranjene. Stavljajući sve te elemente zajedno, možemo dobiti predodžbu o prisutnosti kršćana u prvim stoljećima povijesti Crkve.

Prva stoljeća povijesti Crkve također su stoljeća progona, Crkve mučenice. Možemo li reći da su ti korijeni i autentična budućnost Crkve?
– Svakako, jer ako postoji razvoj u povijesti Crkve, njezina bit i njezini elementi uvijek ostaju isti. Na Drugom vatikanskom koncilu, u konstituciji Lumen Gentium, imamo tvrdnju da mučeništva “Crkvi nikada neće nedostajati” jer je ono “najviši dokaz ljubavi”.

Kršćanstvo je upravo bilo sjeme koje je niknulo, i u krvi, najprije u periferijama, a potom i u srcu Rimskog Carstva. Crkva je od svog nastanka imala misijsku i univerzalnu dimenziju…
-Da, jer je Isus poslao svoje učenike po cijelom svijetu da naviještaju Evanđelje, Radosnu vijest našeg otkupljenja. Ljubljeni smo od našeg Boga Oca koji nas čeka u svom vječnom domu.

P. Ardura, koje pouke možemo izvući proučavajući sukob između kršćana i pogana, koji se razvijao i u dramatičnim kontekstima u ranim stoljećima Crkve?
– Promjena je došla kroz razmjenu, obostrano upoznavanje. Često naše suprotnosti proizlaze jednostavno iz neznanja. To je ono što konferencija namjerava razviti i predložiti. Prečesto smo ignorirali rani razvoj Crkve. A onda nam znanosti, koje nazivamo pomoćnima i koje pomažu razumjeti neke elemente razvoja povijesti, pomažu razumjeti kako se Evanđelje proširilo ne samo u mediteranskom bazenu. Proširilo se također na Istok i Daleki istok.

Posljednjih desetljeća stečeno je novo znanje o podrijetlu kršćanstva…
 Znanja stečena u posljednjih dvadesetak godina iz područja arheologije i ona prisutna u književnim tekstovima posebno su sofisticirane analize, zaključio je p. Adrura, prenosi u srijedu 27. listopada hrvatska redakcija Vatican Newsa.