Budi dio naše mreže
Izbornik

U Viduševcu obilježena 30. godišnjica stradanja glinskog kraja

Viduševac (IKA)

Na 30. godišnjicu okupiranja Viduševca i zauzimanja čitavoga glinskog kraja, u četvrtak 30. rujna 2021., sisački biskup Vlado Košić predslavio je u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle branitelje i civile glinskog kraja, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Viduševac je prije trideset godina doživio veliko stradanje, mnoga ubojstva, palež i razaranje te izgon katoličkog stanovništva. Tog kobnog dana JNA i lokalni četnici prognali su nenaoružano katoličko stanovništvo iz njihovih domova. Tadašnja bivša općina Glina brojila je oko 8 tisuća stanovnika, a poginula su 396 branitelja i civila, dok ih se još 127 koji se vode kao nestali.

Biskup Košić je podsjetio kako je hrvatski narod stradao prije 30 godina, i to pod znakom crvene zvijezde koju, na žalost, još uvijek neki slave. Potaknuo je vjernike, članove obitelji poginulih branitelja, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnike županijske i gradske vlasti da ne izgube nadu, da vjeruju u sebe i u Boga jer on pomogao da se nadvladaju veći izazovi od sadašnjih. „No, danas mi možemo sami sebe uništiti ne poštujući i ne prihvaćajući život“, zaključio je.

Uz biskupa Košića misu su suslavili viduševački ratni župnik mons. Jurica Jerneić sadašnji župnik Nikola Majcen, bivši župnik Marjan Štingl, župnik iz Bučice Vedran Pejak Pašić te glinski dekan i župnik Ivica Mađer.

Nakon slavlja mise biskup Košić blagoslovio je pet kipova svetaca koje je župnik dao obnoviti i postaviti u crkvi te velik križ ispred crkve. Uslijedila je komemoracija kod spomenika poginulima u Domovinskom ratu, na kojoj su predstavnici pojedinih udruga i nositelji visokih službi polagali vijence i upalili svijeće.