Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vinkovcima se otvara kapela trajnog euharistijskog klanjanja

Vinkovci (IKA)

Trajno euharistijsko klanjanje počet će u Vinkovcima na spomendan Blažene Djevice Marije od krunice, u petak 7. listopada 2022., u kapeli uz crkvu sv. Vinka Pallottija, Trg sv. Vinka Pallottija 1, Kanovci.

Početak trajnog euharistijskog klanjanja u Vinkovcima za Hrvatski katolički radio najavila je nacionalna promotorica trajnog euharistijskog klanjanja Nada Burum.

Svečanu misu u crkvi sv. Vinka Pallottija u 19 sati predslavit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Nakon mise biskup će izložiti Presveti Oltarski Sakrament na trajno čašćenje u kapeli pored crkve.

Od tog trenutka registrirani klanjatelji izmjenjivat će se pred Presvetim po dogovorenom rasporedu, tako da molitva nikada ne prestane.

Potporu za organiziranje trajnog klanjanja dali su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, dekan Vinkovačkog dekanata preč. Ante Šiško te župnik Župe sv. Vinka Pallottija o. Ilija Sudar. Drugi svećenici su promoviranjem u svojim župama također pomogli „da se Vinkovcima u rekordnom roku prikupi dovoljan broj klanjatelja i tako omogući početak trajnog klanjanja u njihovom gradu“, rekla je Burum.

Dosad su kapele trajnog euharistijskog klanjanja otvorene u osam hrvatskih gradova: Crikvenici, Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Đakovu, Vukovaru, Zagrebu (Trnovčica i Jordanovac) i Slavonskom Brodu. U tijeku su pripreme u još nekoliko gradova. Dosadašnje iskustvo pokazuje da nakon uspostave i početka klanjanja, broj klanjatelja raste.

Trajno klanjanje ima dvije karakteristike: molitva u tišini i neprestano otvorena kapela. „Prvo pravilo je da Presveti Oltarski Sakrament nikada ne smije ostati sam. Drugo pravilo je da se klanjanje odvija u tišini“, pojasnila je Nada Burum.

Registrirani klanjatelji, „revni čuvari Euharistije“ omogućavaju svakoj osobi da u bilo koje doba dana i noći može doći pokloniti se Isusu u Oltarskom Sakramentu.

„Plodovi klanjanja su veliki. Najveći plod koji vjernici primaju u kapeli klanjanja je mir. To je Gospodinov mir, mir koji nije od ovoga svijeta.“ Među plodovima je istaknula i obraćenja, zvanja, dar roditeljstva, financijski blagoslov, smanjenje stope kriminala, ozdravljenja, pomirenja…

Uoči početka klanjanja, u četvrtak 6. listopada u crkvi sv. Vinka Pallottija održan je generalni susret sa svim koordinatorima i klanjateljima. Organizatori i dalje pozivaju vjernike da se prijave za jedan sat klanjanja. Prijaviti se može na broj 098 866 610.