Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vivodini blagoslovljen spomenik žrtvama 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata

Vivodina (IKA)

U povodu proslave 700. godišnjice prvog pisanog spomena Vivodine, u nedjelju 7. studenog 2021. nadomak župnog groblja na Petruš Vrhu otkriven je spomenik žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.

Riječ je o 362 osobe od kojih je dvoje položilo svoje živote u Domovinskom ratu, a preostalih 360 su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Njihova imena napisana su na pločama ispod brončanog kipa arkanđela Mihaela. Sva imena zapisana su abecednim redom bez navođenja na čijoj su se strani borili, jer su svi kršteni i samim time djeca Božja, a bilo je i civilnih žrtava.

Vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća donijelo je mnogim dušama bol i razdijeljenost, jer su se mnoga braća, rodbina i prijatelji našli stjecajem okolnosti na suprotnim stranama, ali ne svojom voljom ili svojom krivnjom. Mnogi su završili u Jazovki ili na Križnom putu…

Nakon podizanja zastave i himne uslijedilo je čitanje imena žrtava i blagoslov spomenika. Misu ispred spomenika predslavio je župnik Andrija Markač. „Ljubimo svoje neprijatelje i molimo za one koji nas progone da bismo postali sinovi svoga Oca nebeskog“, pozvao je.

Kao što je uobičajeno da o velikim jubilejima Crkva dijeli posebne blagoslove i oproste, tako je upućen poziv da svim Vivodincima i prijateljima Vivodine ova obljetnička godina bude godina opraštanja i pomirbe.

Slavlju na otvorenom nazočili su uz domaće vjernike i načelnici PU Karlovačke i Policijske postaje Ozalj, dožupanica Karlovačke županije, ozaljska gradonačelnica s pratnjom, načelnik općine Krašić, predstavnici Udruge branitelja Ozalj i svih domaćih udruga te prijatelji Vivodine.