Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vojnom ordinarijatu održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Mariju Bistricu

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu u nedjelju, 4. listopada 2020. Tim je povodom u srijedu, 30. rujna, u zgradi Vojnog ordinarijata održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu hodočašća.

Uz Vojni ordinarijat u organizaciji hodočašća sudjeluju Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ravnateljstvo civilne zaštite, i drugi.

U uvodnoj riječi mons. Jure Bogdan pozdravio je sve prisutne i prepustio riječ generalnom vikaru Vojnog ordinarijata don Marku Medi koji je moderirao sastanak. Don Marko je na početku istaknuo da će se ovogodišnje hodočašće odvijati u posebnim okolnostima pandemije Covid-19, stoga će broj hodočasnika i program biti smanjeni i prilagođeni situaciji. U prostoru svetišta na otvorenom ispred glavnoga oltara, od 8 sati do mise, hodočasnici će imati mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi. Od 8.30 do 9.30 sati održat će se pobožnost križnoga puta koju će hodočasnici pratiti sa zauzetih mjesta u Svetištu, dok će predsjedatelj slavlja s najužom pratnjom obilaziti postaje križnoga puta. Euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati predvodit će vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, a završetkom mise završit će i ovogodišnje hodočašće. Don Marko je također napomenuo da će Hrvatska radio televizija i ovogodišnje hodočašće pratiti izravnim prijenosom na HRT1, s početkom u 09.58 sati, te će i svi oni koji zbog pandemijskih okolnosti ne mogu doći u Svetište, moći pratiti misu preko malih ekrana.

Okupljenima se obratio i rektor Hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević koji je istaknuo da su kroz mjesec rujan svetište pohodili mnogi hodočasnici upravo stoga što veliki vanjski crkveni prostor omogućava da se hodočašća organiziraju na siguran način u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite.

Zapovjednik hodočašća brigadni general Perica Turalija i zamjenik zapovjednika iz MUP-a Josip Bukvić izvijestili su o aktivnostima koje su dosad provedene u pripremi hodočašća i upoznali okupljene s aktivnostima koje slijede. Dogovorena su daljnja zaduženja vezana za pripravu provedbe hodočašća.

Na kraju je generalni vikar don Marko Medo naglasio da je hodočašće prilika za pomirenje s Bogom i obnovu zajedništva te izvor duhovnog bogatstva kako za hodočasnike, tako i za one koji su uključeni u organizaciju.

Vojni ordinarij Jure Bogdan podsjetio je okupljene na 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima koju Crkva obilježava. Sveti Jeronim, rodom iz Stridona iz naših krajeva, život je posvetio prevođenju Biblije s hebrejskog, aramejskog i grčkog na pučki, govorni oblik latinskog jezika. Bio je sav u službi Božje riječi i ispravnog crkvenog nauka. Povodom te visoke obljetnice, sudionici sastanka su prigodno na poklon dobili Biblije za mlade, za djecu i Novi Zavjet. Biskup Bogdan zazvao je na okupljene Božji blagoslov u daljnjem radu i provedbi aktivnosti za pripremu hodočašća.