Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vukšiću proslavljena Mijelja – svetkovina sv. Mihovila

Vukšić (IKA)

Svetkovina naslovnika župe sv. Mihovila svečano je proslavljena 29. rujna u župnoj crkvi u Vukšiću.

Svečanu misu predslavio je fra Ante Jurić Talaja iz franjevačkog Samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem i domaćim sinom fra Branimirom Šegotom te brojnim župljanima i hodočasnicima iz okolnih mjesta.

Pjevanje je predvodio mješoviti crkveni zbor s poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem „vukšićke mise“.

Predslavitelj je okupljenima poručio da, ako im je stalo do njihovog spasitelja Isusa Krista, do sreće u njihovim obiteljima, blagostanja u hrvatskom narodu i domovini, trebaju živjeti prema zapovijedima Isusa Krista.

Stoga je zazvao Božju pomoć da bi uz pomoć Isusa Krista i svetog Mihovila ostali vjerni njemu i narodu. Potaknuo je vjernike da mole da ih uvijek prati obilna Božja pomoć i zagovor njihovog vođe sv. Mihovila.

Također je zaštitnika župe, sv. Mihovila zamolio da štiti vjernike i njihove obitelji. „Borče sv. Mihovile, siđi s visokog neba, sakrij Sotonu, smiri sve ratove, očuvaj nam mir u srcima i čuvaj nam obitelji. Amen!“, zaključio je fra Ante.

Srpski teroristi su 27. rujna 1991., dva dana prije blagdana sv. Mihovila, okupirali Vukšić, zapalili župnu crkvu sv. Mihovila i minirali dvije mjesne crkve sv. Kate. Tijekom okupacije mučki su ubili devet nevinih civila, mahom starije dobi. Žrtve nisu imale moć obraniti se, a htjele su samo ostati na svom mjestu, u svojoj domovini, na svom kućnom pragu.

Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996., a 2008. dobila je nova zvona. Prošla je trideset i jedna godina, od dana kada su se Vukšićani nakon godina progonstva vratili u svoje pusto i razrušeno selo. Uz župnu crkvu sv. Mihovila, pored katoličkog groblja, nalazi se groblje mještana Provića i Vukšića pravoslavne vjeroispovijesti. Zvona crkve sv. Mihovila zvonila su i na pravoslavnim sprovodima, ali srpski zlikovci nisu imali milosti, kada su spalili crkvu sv. Mihovila i odnijeli zvona, koja do danas nisu pronađena. Ruka pravde do danas nije sustigla i kaznila zločince , a mještani iskreno vjeruju jedino u Božju pravdu.

Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Anti Juriću Talaji na predivnoj propovijedi, kao i svim nazočnim vjernicima , koji su uveličali proslavu svetkovine sv. Mihovila.

Nakon mise vjernici su položili cvijeće i upalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Vukšićani su kao pravi domaćini, zajedno sa svojim gostima uz bogat obiteljski blagdanski stol, nastavili slavlje „Mijelje“. Muška pjevačka skupina „Vukšićki bećari“ su uz pomoć mladih Vukšićana su s pjesmom do ranih jutarnjih sati slavili svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila.