Budi dio naše mreže
Izbornik

U Županji održan biblijski duhovni susret „Razumljivi Isus – protiv besmislene vjere u Boga“

Županja (IKA/TU)

Biblijski duhovni ciklus „Razumljivi Isus – protiv besmislene vjere u Boga“, počeo je 29. studenoga 2022. u prostoru Pastoralno-kulturnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji, susretom za župljane Drenovačkog i Županjskog dekanata.

Susret je vodio nadbiskupijski povjerenik za biblijski pastoral vlč. dr. sc. Ivan Benaković. Nazočilo je oko 150 osoba. Sve nazočne pozdravio je domaći župnik Robert Jugović.

Susret je započeo slušanjem tamburaške pjesme „Andrija Čordaš“, županjskog autora Marija Vestića. Voditelj je naglasio da njezin sadržaj jasno pokazuje proživljeno životno iskustvo „malog čovjeka“, koji na izrazito snažan i slikovit način teži prema istinskim vrijednostima zemaljskog života utemeljenim na duhovnim vrijednostima. Pjesma jasno pokazuje da je poezija koju piše čovjek najčešće nadahnuta biblijskim vrijednostima.

Drugi dio susreta usmjeren je na čitanje i tumačenje teksta Evanđelja po Mateju (14, 13 – 21) u kojem je prikazana Isusova zauzetost za čovjeka u njegovim osnovnim životnim potrebama (kruh svagdašnji). Vlč. Benaković je kroz dinamično prikazivanje temeljnih poruka teksta istaknuo Isusovo suosjećanje sa svakim čovjekom kao ključ izlječenja svih životnih rana. Učeći od Isusa, kršćanin je dužan mladim generacijama prenositi poklad vjere osobito oblikovan sadržajem duhovnih vrijednosti (poštenje, iskrenost, istinitost, radost, djela ljubavi i zahvaljivanja Bogu).

Posebno je naglasio da je duhovna dimenzija čovjeka preduvjet za njegovu zdravu tjelesnost. Za vrijeme došašća preporučio je ozbiljno promišljanje o osobnim stanjima odnosa s Bogom, kao i o spremnosti da se vlastite darove rado podijeli s drugima. Uvijek postoji opasnost da se ponaša nezainteresirano, što je „siguran put“ koji vodi u oholost i otupljuje oštricu kršćanske blagosti i nade. Na kraju susreta uslijedila su pitanja nazočnih.