Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga U ime obitelji čestitala svim muškarcima Dan očeva

Zagreb (IKA)

Povodom blagdana svetog Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika hrvatske domovine, koji se diljem svijeta obilježava i kao Dan očeva, udruga U ime obitelji čestitala je u utorak, 19. ožujka, Dan očeva svim muškarcima koji svoje vrijeme i ljubav ulažu u neumornu brigu, zaštitu i odgoj svojih kćeri i sinova. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Suvremena istraživanja potvrđuju da su djeca – koja su odrastala uz angažiranog oca koji je na ispravan način znao balansirati između iskazivanja ljubavi i postavljanja granica emocionalno, psihosocijalno, bihevioralno, pa i akademski uspješnija od djece koja nisu imala sreću odrastati u tako pozitivnim obiteljskom okružju. Svjedočimo vremenu u kojem se uloga oca u obitelji i njegov nenadoknadivi značaj u odgoju djece nastoje prikazati marginalnima i sporednima. Svjedočimo vremenu u kojem se muškarce, muževe i očeve, često poistovjećuje s najgorima među njima. Svjedočimo vremenu u kojem se javno propagiraju ideje koje muškarce sustavno nastoje isključiti iz procesa donošenja odluka o važnim pitanjima djetetova života, razvoja i odgoja.

Svjedočeći vremenu u kojem se očinska briga, ljubav i odgovornost nedovoljno valoriziraju, a djetetova potreba i za ocem i za majkom umanjuje, udruga U ime obitelji čestita svim požrtvovnim, prisutnim i angažiranim očevima na svoj ljubavi i brizi koju svakoga dana pružaju svojim obiteljima. Hvala vam što se unatoč brojnim preprekama te često pretežito negativnoj i destimulirajućoj društvenoj klimi odlučujete zasnovati obitelj. I o njoj se odgovorno skrbiti.

Samo zdrava i funkcionalna obitelj čvrsto ukorijenjena u djelatnoj ljubavi između oca i majke može biti temelj društva i pozitivnih promjena u Hrvatskoj i Europi. Samo autentično očinstvo u sinergiji s autentičnim majčinstvom može izgraditi društvenu ravnopravnost svih ljudi utemeljenu na univerzalnom ljudskom dostojanstvu. Samo društvo koje poštuje, promovira i aktivno podupire roditeljstvo može se smatrati društvom koje adekvatno iskorištava svoje potencijale ulaganjem u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Iskustvo očinske brige, ljubavi i požrtvovnosti za dijete je jedinstveno, neponovljivo, blagotvorno i nenadoknadivo.

Suvremena istraživanja pokazuju da djeca već u dojenačkoj dobi mogu razviti snažan osjećaj privrženosti i prema majci i prema ocu. Djeca koja su odrastala uz uključenog oca u manjem su riziku od razvoja devijantnog ponašanja i depresivnih poremećaja. Uloga oca, pokazuju psihološke studije, pozitivno utječe na gotovo sve aspekte razvoja djeteta, pa će tako dijete angažiranog oca u pravilu postići višu razinu društvenosti, samokontrole i samopouzdanja. Uloga oca u društvu stoga nije i nikada ne smije biti shvaćana manje važnom od uloge majke budući da se jedino sinergijom očinske i majčinske ljubavi i brige djeca mogu oblikovati kao cjelovite osobe.

Drago nam je da se u Hrvatskoj, kao i u Italiji i nekim drugim državama Dan očeva obilježava uz blagdan sv. Josipa”, priopćila je Udruga U ime obitelji.