Budi dio naše mreže
Izbornik

Ujedinimo se da ugasimo vatru rata i upalimo svijeću mira

Vatikan (IKA)

„Kršćani i muslimani: ugasiti vatru rata i zapaliti svijeću mira“ tema je koju je Dikasterij za međureligijski dijalog ove godine odabrao za tradicionalnu poruku Islamskoj zajednici u povodu mjeseca Ramazana i Kurban bajrama. U nastavku u cijelosti objavljujemo hrvatski prijevod poruke koji su potpisali kardinal prefekt Miguel Ángel Ayuso Guixot i mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage, tajnik.

Draga braćo i sestre muslimani,

svjesni važnosti ovog razdoblja za vaš duhovni hod te za vaš obiteljski i društveni život, koji obuhvaća i vaše kršćanske prijatelje i susjede, još jednom vas pozdravljamo u povodu mjeseca Ramazana te vam izražavamo blizinu i prijateljstvo.

Drago nam je znati da je naša godišnja poruka u povodu Ramazana važno sredstvo jačanja i izgradnje dobrih odnosa između kršćana i muslimana zahvaljujući njenom širenju putem tradicionalnih i modernih medija, posebno društvenih. Stoga bi bilo korisno da se s ovom porukom bolje upoznaju obje zajednice.

Htjeli bismo s vama podijeliti neka razmišljanja o temi koja se razlikuje od one o kojoj smo odlučili promišljati, ali sve veći broj sukoba ovih dana, u rasponu od vojnih borbi do oružanih sukoba različitog intenziteta koji uključuje države, kriminalne organizacije, naoružane skupine i civile, postao je doista alarmantan. Papa Franjo nedavno je primijetio da ovo povećanje neprijateljstava učinkovito transformira „treći svjetski rat u dijelovima“ u „istinski globalni sukob“.

Brojni su uzroci ovih sukoba, neki su dugotrajni, a drugi noviji. Uz višegodišnju ljudsku želju za dominacijom, geopolitičke ambicije i gospodarske interese, jedan od glavnih uzroka svakako je kontinuirana proizvodnja i trgovina oružjem. I dok dio naše ljudske obitelji ozbiljno pati od razornih učinaka korištenja ovog oružja u ratu, drugi se cinično raduju velikoj ekonomskoj dobiti koja proizlazi iz ove nemoralne trgovine. Papa Franjo opisao je to kao umakanje zalogaja kruha u krv našeg brata.

U isto vrijeme, možemo biti i zahvalni što posjedujemo goleme ljudske i vjerske resurse za promicanje mira. Želja za mirom i sigurnošću duboko je ukorijenjena u duši svakog čovjeka dobre volje, jer nitko ne može ne vidjeti tragične posljedice rata kroz gubitak ljudskih života, broju teško ranjenih i mnoštvu siročadi i udovica. Uništavanje infrastrukture i imovine čini život beznadno teškim, ako ne i nemogućim. Ponekad su stotine tisuća ljudi raseljene u vlastitoj zemlji ili su pak prisiljene pobjeći u druge zemlje kao izbjeglice. Stoga osuda i odbacivanje rata treba biti nedvosmislena: svaki rat je bratoubilački, beskoristan, besmislen i mračan. U ratu svi gube. Još jednom, riječima pape Franje: „Nijedan rat nije svet, samo je mir svet“.

Sve religije, svaka na svoj način, ljudski život smatraju svetim i stoga vrijednim poštovanja i zaštite. Srećom, svake godine sve manji je broj državâ koje dopuštaju i prakticiraju smrtnu kaznu. Probuđeni osjećaj poštovanja prema ovom temeljnom dostojanstvu dara života pridonijet će uvjerenju da se rat mora odbaciti, a mir njegovati.

Unatoč razlikama, religije priznaju postojanje i važnu ulogu savjesti. Formiranje savjesti za poštivanje apsolutne vrijednosti života svake osobe i njezina prava na tjelesnu cjelovitost, sigurnost i dostojanstven život također će pridonijeti osudi i odbacivanju rata, svakog rata i svih ratova.

Svemogućeg gledamo kao Boga mira, izvor mira, koji na poseban način ljubi sve one koji svoj život posvećuju službi mira. Kao i mnoge druge stvari, mir je Božji dar, ali je ujedno i plod ljudskog truda, posebice u stvaranju uvjeta za njegovu uspostavu i očuvanje.

Kao vjernici, mi smo također svjedoci nade, kao što smo podsjetili u našoj poruci za Ramazan 2021. godine: „Kršćani i muslimani: svjedoci nade“. Nadu može simbolizirati svijeća čija svjetlost zrači sigurnošću i radošću, dok nekontrolirana vatra može dovesti do uništenja flore i faune, infrastrukture i gubitka ljudskih života.

Draga braćo i sestre muslimani, ujedinimo se da ugasimo vatru mržnje, nasilja i rata i upalimo slatku svijeću mira, crpeći resurse za mir koji su prisutni u našim bogatim ljudskim i vjerskim tradicijama.

Neka vam post i ostale pobožne prakse tijekom Ramazana te proslava ‘Id al-Fitra kojim post završava, donesu obilne plodove mira, nade i radosti.

Iz Vatikana, 11. ožujka 2024.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.