Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinski katolički biskupi mole svijet za pomoć

Kijev (IKA)

Nakon što su ruski vojnici 24. veljače napali Ukrajinu, katolički biskupi Ukrajine uputili su apele za pomoć.

Drugog dana napada ruske vojske na Ukrajinu (25. veljače) pod osobitim pritiskom je glavni grad Kijev u kojem živi oko 4 milijuna ljudi. Zbog raketiranja ukrajinskog glavnog grada, Kijevljani su morali prenoćiti na postajama podzemne željeznice i u drugim skloništima.

Rimokatolički biskup Kijevsko-žitomirske biskupije Vitalij Kryvytsky u četvrtak 24. veljače na Facebook profilu napisao je: „Danas smo se probudili u novoj stvarnosti. Imamo početak rata u punom razmjeru, koji su pokrenule Rusija i Bjelorusija pod svojom kontrolom. Svu nadu polažemo u Gospodina. On je naša pomoć i štit.

Molimo za naše branitelje, vlasti, sve one koji će pomoći u prevladavanju ovog izazova vremena.

Svatko od nas može pomoći u sprječavanju širenja smrti i patnje. Prije svega, zapamtite, svi smo zajedno. Budimo mirni, pomozimo jedni drugima i u svakoj slobodnoj minuti molimo za Ukrajinu! Bože veliki, čuvaj Ukrajinu!!!“

Istog dana Biskupska konferencija Ukrajine proglasila je posvećenje zemlje Bezgrješnu Srcu Marijinu i pozvala je vjernike na ustrajnost u molitvi i obrani domovine. „Neka župe i molitvene skupine postanu mjesto zajedništva i središte iz kojeg se moli za mir i Božju zaštitu. Ne znamo što nas čeka u budućnosti, ali neka župne zajednice ne prepuštaju slučaju najugroženije i najpotrebitije, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Okružite posebnom brigom za starije i bolesne osobe.

Knez ovoga svijeta pobjeđuje u pojedinačnim bitkama. Neka nam Riječ Božja, kao i najviša Istina, koja je Krist, bude pomoć u potrazi za istinom. Nemojte podleći panici, koju može posijati agresor.

Budimo spremni braniti svoju domovinu u skladu sa svojim mogućnostima i odgovornostima – u vojsci ili na svom radnom mjestu, u bolnicama ili pružanjem prve pomoći, materijalnom potporom ili riječima utjehe, molitve ili patničke žrtve. Odazovimo se hrabro nadahnuću Duha Svetoga, koji će dati svoje svjetlo u pravo vrijeme.“

Ujutro u petak 25. veljače iz Kijeva se javio poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadbiskup Svjatoslav Ševčuk. „Preživjeli smo prvi dan rata, molimo se za Ukrajinu. Molimo za mir u Ukrajini. Molimo i blagoslivljamo branitelje naše domovine.

Želio bih izraziti svoju srdačnu zahvalnost svima koji se danas samoorganiziraju i podržavaju našu ukrajinsku državu, napore naše vlade, napore svih onih koji danas brane našu slobodu i neovisnost.

U ovom tragičnom vremenu sva naša nada je u Bogu. U ovom tragičnom trenutku, sudbina Ukrajine ovisi o našoj sposobnosti da se samoorganiziramo i djelujemo odgovorno, preuzimajući odgovornost za budućnost naše države“, poručio je.

Nekadašnji kijevski biskup, a sada egzarh za Ukrajince bizantskog obreda u Njemačkoj i Skandinaviji, biskup Bohdan Dzurakh također je upozorio na opasnost s kojom se Ukrajina suočava. „Ruski putinovski režim pokrenuo je otvoren napad na ukrajinsku državu. Naš narod je u životnoj opasnosti. Neprijatelj napada gradove i sela u različitim dijelovima Ukrajine. Ne pitajte za žrtve – naših 44 milijuna ljudi u Ukrajini i više od 12 milijuna naših regija i njihovih potomaka u inozemstvu postali su žrtve! Danas je nova etapa velikog stradanja ukrajinskog naroda, ali i vrijeme velikog nacionalnog jedinstva i ljubavi prema domovini. Za nas koji živimo ili smo privremeno u drugim zemljama ovo je prije svega vrijeme pojačane molitve i posta za spas Ukrajine i za oslobođenje naše domovine od okupatora i osvajača.

U državama gdje jesmo budimo glasnogovornici našeg patničkog naroda: pričajmo o nepravdama i ugnjetavanjima koje su stoljećima pretrpjeli od našeg agresivnog susjeda, a posebno tijekom ovih posljednjih osam godina neobjavljenog i sada otvorenog rata ! Budimo spremni na pojačanu humanitarnu potporu našim sunarodnjacima koji su postali žrtve nove agresije i neviđeno trpe. Pozivamo vlade zapadnog svijeta na odlučnu i učinkovitu solidarnost s Ukrajinom u ovom teškom povijesnom vremenu!“, apelirao je.

Sveukrajinsko vijeće Crkava 23. veljače uputilo je apel ruskom predsjedniku Putinu. „S autoritetom i jednoglasnošću svjedočimo da ukrajinski narod ne želi rat i smatramo zajedničkom dužnošću vjernika da ga zaustave prije nego što bude prekasno. Vrhovna zapovijed ‚Ne ubij‘ određuje apsolutnu vrijednost ljudskog života i strogu Božju kaznu za ubojicu. Agresivni rat je veliki zločin protiv Svevišnjega“, poručilo je Vijeće.

Prema službenim podacima tijekom 24. veljače u Ukrajini je poginulo 137 vojnika i civila, među kojima ima i djece. Raketama su pogođeni civilni objekti u Kijevu i Harkivu. Ukrajinci apeliraju za molitvu i pomoć.