Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinski KUD „Brody“ pjevao liturgiju i održao koncert u Splitu

Split (IKA/TU)

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Brody“ iz grkokatoličke Lavovske nadbiskupije u Ukrajini sudjelovali su, u nedjelju 24. rujna 2023., u grkokatoličkoj liturgiji u crkvi Gospe od Dobrića u Splitu te potom održali koncert na Peristilu.

Zbor „Mihajlo Osadca“ KUD-a „Brody“ pjevao je liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga pod vodstvom Galyne Gavreliuk. Svetu liturgiju služio je župnik Župe Krista Spasitelja o. Zenjo Zastavni u koncelebraciji sa župnikom župe Brody o. Ruslanom Zhyhiljem.

Na kraju liturgije o. Ruslan zahvalio je svim nazočnima, domaćinu te svim Hrvatima. Naglasio je da je Hrvatska prekrasna zemlja koja ima veliko srce i razumijevanje za Ukrajince i ono što se događa u Ukrajini.

Nakon svete liturgije, KUD „Brody“ izveo je na Peristilu prigodni koncert pod naslovom „Zajedno smo mnogo jači“. Najprije je nastupila dječja pjevačka sekcija „Megabite ljubavi“ koja je izvela tradicionalne ukrajinske pjesme na suvremen način zajedno sa sekcijom mladih bandurista „Rodzinka“. Nakon njih nastupio je zbor „Mihajlo Osadca“ s izvedbom pjesme Bože, čuvaj Hrvatsku koja je izazvala ovacije publike koja je ispunila Peristil. Prigodni koncert nastavljen je u galeriji „Prokultura“.

Nakana i misija dolaska vjernika ukrajinske grkokatoličke župe je poticanje ljudi da se ujedine radi općeg dobra, prikupljanje novčane donacije za ratom pogođenu Ukrajinu te skretanje pozornosti na najveće žrtve rata u Ukrajini – djecu.