Budi dio naše mreže
Izbornik

UN: Sastanak kardinala Parolina i Lavrova u New Yorku

New York (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su na marginama rada Opće skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak 22. rujna 2022., izvještava Vatican News.

Na povratku s apostolskog putovanja u Kazahstan papa Franjo je novinarima, s kojima je razgovarao o diplomatskom putu koji Sveta Stolica obično vodi, posebice posljednjih mjeseci u kontekstu rusko-ukrajinskog rata, ponovno istaknuo nužnost dijaloga, „jer uvijek postoji mogućnost da se u dijalogu stvari mogu promijeniti“.

To je usmjerenje koje slijede svi Papini suradnici, počevši od državnog tajnika Svete Stolice.

Kardinal Parolin – zabrana nuklearnih pokusa

Jučer, govoreći na desetom sastanku Prijatelja CTBT-a (The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty) – skupine koju su 2002. godine osnovale Australija, Kanada, Finska, Njemačka, Japan i Nizozemska, kardinal Parolin ponovno je potvrdio da „s porastom globalnih napetosti i retorikom koja prijeti uporabom nuklearnog oružja, važnije je nego ikad staviti na snagu Ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT)“.

Mir počinje kad oružje utihne

Izjava kardinala Parolina odražava nebrojene Papine pozive da se razoružaju arsenali svih vrsta i da se zaustavi tragična trgovina oružjem. Papa Franjo je i u srijedu 21. rujna, na kraju opće audijencije, ponavljajući blizinu i podršku „plemenitom i izmučenom“ ukrajinskom narodu, istaknuo da je „u trenutku ovoga tragičnog rata“ to što „neki razmišljaju o nuklearnom oružju – jedna ludost“.

S nazočnima je podijelio i priču o kardinalu Krajewskom koji se vratio sa svoje posljednje misije u ratnoj zoni. „Pričao mi je o boli toga naroda, djelima divljaštva, monstruoznostima, pronađenim mrtvim tijelima s vidljivim tragovima mučenja“, inzistirajući, kao na molitvi Anđeoskog pozdravljenja prošle nedjelje, na jedinom putu naprijed: „Ne zaboravimo: mir je moguć kad oružje utihne, a dijalog počne!“