Budi dio naše mreže
Izbornik

UN: U Nikaragvi napad na demokraciju i na Crkvu

New York (IKA)

Glavni tajnik Organizacije ujedinjenih naroda Antonio Guterres vrlo je zabrinut zbog ozbiljne opstrukcije demokratskoga i građanskoga prostora u Nikaragvi, te zbog nedavnih akcija protiv organizacija civilnoga društva, uključujući one Katoličke Crkve, poput upada policije tijekom noći u biskupsko sjedište u Matagalpi, rekao je glasnogovornik Farhan Haq, tijekom konferencije za novinare u Ujedinjenim narodima, prenio je 20. kolovoza Vatican News.

Guterres, nastavio je glasnogovornik, ponovno upućuje apel Vladi Daniela Ortege da zajamči zaštitu ljudskih prava svih građana, a posebno opća prava na mirno okupljanje, slobodu udruživanja, misli, savjesti i vjere, te traži puštanje na slobodu svih samovoljno zatočenih osoba.

U petak 19. kolovoza je, naime, nikaragvanska nacionalna policija tijekom noći upala u biskupski dvor u Matagalpi te prisilno odvela devet osoba, uključujući biskupa Rolanda Álvareza, te ih odvela u glavni nikaragvanski grad Managuu. Biskup je sada u kućnom pritvoru u svojoj privatnoj rezidenciji u tom gradu, dok je ostalih osam osoba u policijskoj vojarni na provjeri.

Susret s kardinalom Brenesom

Kardinal Leopoldo Brenes, nadbiskup Manague i dopredsjednik Nikaragvanske biskupske konferencije, mogao je posjetiti biskupa Álvareza i dugo s njim razgovarati. Njegovo se fizičko stanje pogoršalo, ali njegov duh i moral jaki su, izvijestila je u priopćenju Biskupija Managua. Svjesni da je molitva snaga kršćanina, stoji potom u priopćenju, pozivamo vas da i dalje molite Krista da zagovara i bdije nad tim svojim malim stadom. Nadamo se da će razum i uzajamno razumijevanje otvoriti put za rješenje te kritične i slojevite situacije za sve.

Izrazi solidarnosti iz cijeloga svijeta

Poruke solidarnosti upućene biskupu Matagalpe i Crkvi u Nikaragvi stižu iz cijeloga svijeta. Akciju je osudio i tajnik Organizacije američkih država (OSA) Luis Almagro, koji govori o represivnim snagama režima Ortega-Murillo, te traži hitno oslobađanje biskupa Matagalpe i drugih uhićenih osoba, kao i svih političkih zatvorenika.

Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava (Comisión Interamericana de Derechos Humanos – CIDH), samostalno tijelo Organizacije američkih država, oštro osuđuje eskalaciju represije nad članovima Katoličke Crkve u Nikaragvi i poziva državu da odmah prestane s tim djelima te pusti na slobodu biskupa Rolanda Álvareza i druge uhićene osobe. Ti su događaji, ističe spomenuto povjerenstvo, dio sustavnoga konteksta progona, kriminalizacije, uznemirivanja, te zlostavljanja članova Katoličke Crkve u Nikaragvi zbog njihove uloge posrednika u Nacionalnim dijalogu 2018. godine, i njihove kritičke uloge u prijavljivanju kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u kontekstu krize u zemlji. Povjerenstvo ponovno poziva nikaragvansku Vladu da prestane s kontinuiranim napadima na Katoličku Crkvu, da oslobodi sve osobe koje su još uvijek samovoljno lišene slobode, te odmah prekine represiju u zemlji.

U međuvremenu, Crkve svih kontinenata iskazuju veliku solidarnost s Crkvom u Nikaragvi, potičući vjernike na molitvu i stvarnu blizinu s katoličkom zajednicom u toj srednjoameričkoj zemlji.