Budi dio naše mreže
Izbornik

Unatoč koronakrizi održano 227. proštenje Majci Božjoj od Utjehe u Trošmariji

Trošmarija (IKA)

Ovogodišnje, 227. proštenje Majci Božjoj od Utjehe u Trošmariji, župi Ogulinskog dekanata, bilo je u znaku 30. obljetnice župnikovanja upravitelja svetišta don Željka Kutena, Bilo je to je prvo proštenje u posljednjih 25 godina koje, zbog koronavirusa, nije predslavio neki biskup.

Sarajevski nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je bio predviđen za ovogodišnjeg predvoditelja, po drugi puta je morao odustati, ovaj puta zbog aktualne situacije s koronavirusom.

Silom prilika ovogodišnji predvoditelj bio je domaći župnik Trošmarije, Lešća na Dobri i Lipe na Dobri don Željko Kuten u suslavlju svećenika ogulinskog dekanata, župnika župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića, fra Mirka Gregova iz franjevačkog samostana u Ogulinu, župnika sv. Križa iz Ogulina vlč. Josipa Štefančića, Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića, župnika Bosiljeva Josipa Priselca, dok je župnik Josipdola i Tounja i dekan Ogulinski dr. Željko Blagus ispovijedao. Proštenje u Trošmariji održalo se prvi puta davne 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI. svetištu u Trošmariji dao bulu kojom se hodočasnicima izriče oprost grijeha.

Svečanost je počela pobožnošću križnog puta od župne crkve do spilje u kojoj se nalazi kip Majke Božje Lurdske i Bernardice, gdje je u nastavku nastavljeno misom, a završeno pjevanjem litanija BDM. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao združeni zbor župa Trošmarije i Lešća na Dobri uz vodstvo i orguljsku pratnju  Željka Marčeca.
Predvoditelj slavlja, don Željko Kuten prenio je pozdrave kardinala Puljića te progovorio o današnjem izranjanom stanju ljudi zbog pandemije koronavirusa zadnjih pet mjeseci.
“Među ljudima vlada čudno nezadovoljstvo, nervoza, razdražljivost, zavist, svadljivost i kuknjava. Čudno stanje uvuklo se u čovjeka Hrvatske ali i diljem svijeta. I onda postaje jasno da je danas više nego ikada aktualno proštenje Majci Božjoj Trošmarskoj i pouzdanju u Boga”, poručio je don Željko Kuten te zapitao hodočasnike koliko njih zna nabrojiti Božje zapovijedi koje nam trebaju biti putokaz u ovim teškim vremenima, a ne gatare na brojnim TV-postajama koje gledaju i vjernici.

“Kriza današnjeg svijeta posljedica je moćnika svijeta koji nam nude samo ono što njima odgovara. Danas smo prestrašeni jer nas je priroda opomenula. Sustavno smo ju uništavali globalnim zatopljenjem, kiselim kišama, stvaranjem ozonskih rupa. Zatim je podsjetio na pismo indijanskog poglavice Seattlea iz 1824. godine, napisano američkom predsjedniku Franklinu Pierceu na njegovu ponudu da im proda zemlju. Zemlja se ne može prodati jer zemlja ne pripada čovjeku, već čovjek zemlji. Danas je ta misao aktualnija više nego ikada u vremenu kada dominira pohlepa. Priroda nas ciklički tijekom povijesti upozorava , a danas nas je mali virus ponizio i drži nas kao taoce. Nažalost nemamo Roberta Kocha današnjih dana, nakon što je taj znanstvenik 1882. godine otkrio uzrok tada pogubne bolesti tuberkuloze”.
“Nakon što se bolest raširila, a mi svedeni u karantenu, priroda se oporavila, postala je zdravija. To je primjer da Božja providnost upravlja čovječanstvom, a Bog vodi povijest. Prirodne i geološke sile probudile su u nama strah, a pred prirodnim i Božjim silama svi smo isti. Molimo Boga da se u naše obitelji vrati sigurnost, molitva i poštivanje Božjih zapovijedi, da nam duše ne budu prazne, jer ćemo onda teže nositi svoje križeve. Ovih dana preminuli veliki znanstvenik dr. Ivo Banac otišao je uz osmrtnicu na kojoj piše da je otišao okrjepljen sakramentom bolesničkog pomazanja, dok u isto vrijeme mali čovjek to ne želi”, kazao je propovjednik.

Don Željko je na kraju zahvalio Zavičajnom klubu Trošmarija i predsjedniku Draženu Lipošćaku na aktivnostima oko priprema svetišta za proštenje, kao i domaćem umjetniku Zvonku Bartoloviću na restauraciji kipova Majke Božje i Bernardice. Zbog pandemije koronavirusa, ove je godine bilo je manje  hodočasnika, no okupilo se i ovaj puta više stotina vjernika iz brojnih župa Ogulinskog dekanata.