Budi dio naše mreže
Izbornik

Uprizorenje Muke Kristove u Sesvetskim selima

Zagreb (IKA)

Uprizorenje Muke Kristove članovi "Udruge Stepinčeva oaza mira" i župljani Župe sv. Petra apostola održali su na Petu korizmenu nedjelju, 3. travnja u 16 sati u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim selima.

U pozdravnom govoru u ime glumačke postave Ilija Nikolić, vjeroučitelj i trajni đakon, obratio se okupljenim vjernicima prije samog scenskog prikaza muke Kristove te istaknuo da u hodu s Gospodinom prema njegovom raspeću budu otvoreni za ono što im želi dati.

“Poštovani župniče Antune, župni vikaru Nikola, časni g. Miljenko! Draga braćo svećenici, redovnice, bogoslovi, kandidatice…

Draga braćo i sestre u Kristu!

Sve vas od srca pozdravljam u ime građanske Udruge “Stepinčeva oaza mira” iz Zaprešića i rkt. Župe sv. Antuna Padovanskog ovdje u Sesvetskim selima. Pozdravljam vas u ime svih izvođača Kristove muke u želji da vam ovi popodnevni sati Pete korizmene nedjelje ovdje u Sesvetskim selima budu na blagoslov i duhovnu izgradnju.

Sesvetska sela u svojoj dugoj povijesti po prvi puta postaju Jeruzalem, Isusov Jeruzalem. Vjerujem da je Božja providnost u svom Božanskom promislu odredila da ovaj poseban događaj uprizorenja Muke Kristove bude u ovoj predivnoj oazi gdje se na poseban način časti svetac čitavog svijeta – sv. Antun Padovanski. Nedavno je jedan naš biskup baš ovdje u ovoj župi na proslavi Antunova rekao kako legenda kaže da je Isus u Getsemanskom vrtu, na mjestu svojih suza, znoja, krvi dopustio da kasnije izniknu prekrasni ljiljani. Uistinu, gdje ima iskrenih suza kajanja, gdje se suze miješaju s Kristovom krvlju i znojem, tu cvijeta besmrtnost i ljepota.

Zato zamolimo Gospodina da nas dotakne svojom milosti i pustimo suzu kajanja za vrijeme Posljednje večere, suđenja ili Križnog puta, neka nam Gospodin daruje milost da u nama procvjeta ono što nam On želi dati”.

Dragi vjernici i prijatelji, zahvalni smo prije svega dragom Bogu da vam možemo uprizoriti događaje iz posljednja dva dana Kristovog zemaljskog života. I Veliki četvrtak i Veliki petak prilika je svakome od nas da preko scenskog uprizorenja uđemo još dublje u otajstvo Kristove muke kako bi na jedan vizualan i opipljiv način pokušali doživjeti bezgraničnu Božju ljubav koja se prije više od dvije tisuće godina dala razapeti kao cijena otkupljenja čitavog ljudskog roda. U tim danima je Bog do krajnjih granica zagrlio čovjeka i pokazao mu koliko mu je stalo do svakoga od nas”, poručio je Nikolić.

Na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, 10. travnja u zaprešićkim Novim dvorima s početkom u 16 sati, šesti put bit će prikazana posljednja dva dana Isusovog života. Pjevačka družina Angeluši i Župni zbor „Sv. Cecilija“ također će sudjelovati u scenskom prikazu muke Isusove. Posjetitelji će po završetku uprizorenja imati priliku kupiti rukotvorine štićenika udruge „Ivančica“ i tako im pomoći u njihovom radu.

Foto: Dario Zürchauer/Uprizorenje muke Kristove/Sesvetska Sela

Foto: Dario Zurchauer/Uprizorenje muke Kristove/Sesvetska sela

 

Foto: Dario Zurchauer/Uprizorenje muke Kristove/Sesvetska sela