Budi dio naše mreže
Izbornik

„Uršuline zvjezdice“ pobjednice 67. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži

Varaždin (IKA)

Zbor Katoličke osnovne škole svete Uršule iz Varaždina „Uršuline zvjezdice“ je na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, održanima u srijedu i četvrtak, 8. i 9. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, obranio naslov državnih prvaka, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na 67. glazbenim svečanostima okupili su se najbolji zborovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Na pozornici Velike koncertne dvorane u dva dana nastupilo je 40 zborova. Glazbeno državno natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, pokrovitelj je Varaždinska županija, a domaćin Glazbena škola u Varaždinu.

„Uršuline zvjezdice“ natjecale su se u dvije starosne kategorije. Zbor mlađeg uzrasta osvojio je zlatnu plaketu kao drugoplasirani zbor u Hrvatskoj, a zbor starijeg uzrasta zlatnu plaketu kao prvoplasirani i najbolji osnovnoškolski zbor u Hrvatskoj.

Školski zbor „Uršuline zvjezdice“ osnovan je paralelno s osnutkom škole 2014. godine. Prva voditeljica zbora bila je s. Damjana Mihaela Barbarić, današnja ravnateljica.

Od 2017. godine voditelj zbora je Višeslav Jaklin, učitelj glazbene kulture u školi, orguljaš Varaždinske katedrale i povjerenik za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

U kratkom vremenu zbor je okupio brojnu djecu. Od prve generacije u kojoj je pjevalo 13 učenika, zbor je narastao na 85 pjevača te djeluje u dvije starosne skupine.

Od 2019. godine „Uršuline zvjezdice“ redovite su sudionice i pobjednice Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije i Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, najdugovječnijeg natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Za svoj rad primile su nekoliko priznanja i nagrada – prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja, nekoliko Oskara znanja, Plaketu grada Varaždina, te poziv međunarodne federacije „Pueri Cantores“ da budu sudionice najvećeg europskog zborskog događanja koje će se 2024. godine održati u Beču. „Uršuline zvjezdice“ ili Uršulice, kako ih dirigent zbora rado zove, predstavit će se u Beču i s djelima hrvatskih skladatelja.

Zbor redovito koncertira na svečanostima škole, Varaždinske biskupije i grada Varaždina. Najveća snaga i pokretač zbora jest zajedništvo i zajednička molitva.