Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvod pristupnika u život zajednice Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Uvodni program za petnaestoricu pristupnika u zajednicu Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu održan je od 4. do 15. rujna u zagrebačkoj Bogosloviji.

Pripremno razdoblje za ovogodišnje pristupnike Bogoslovije u Zagrebu organizirali su i vodili rektor vlč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Pristupnici su kroz suživot s članovima odgojiteljske zajednice, časnim sestrama i nekoliko bogoslova imali priliku iskusiti redoviti način života u Bogosloviji i upoznati jedni druge. Uvodni program bio je obilježen svakodnevnim zajedničkim molitvenim i sakramentalnim slavljima, predavanjima o sadržajima svećeničke izgradnje te susretima s djelatnicima i vanjskim suradnicima Bogoslovije. Pristupnici su imali priliku upoznati se s naravi i svrhom bogoslovnog sjemeništa, kao i temeljnim načelima svećeničke izgradnje. Budući da uvodno razdoblje ima za cilj postaviti temelje za daljnju svećeničku izgradnju, kroz predavanja su predstavljene ljudska, duhovna, intelektualna i pastoralna dimenzija svećeničke formacije, a iskustvom života u Bogosloviji pristupnici su mogli praktično upoznati navedene dimenzije. Na spomendan sv. Majke Terezije, u utorak 5. rujna pristupnici su primili blagoslovljene Časoslove, a u nedjelju 10. rujna sudjelovali su na 300. Zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, gdje su se susreli sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom.

Nakon završenog uvodnog razdoblja petnaestorica pristupnika primljeni su u zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te će krajem rujna započeti formaciju kao bogoslovi.

Sedmorica pristupnika postaju bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije, trojica Varaždinske biskupije te po jedan bogoslov Zadarske nadbiskupije, Barske nadbiskupije, Krčke biskupije, Sisačke biskupije i biskupije Murska Sobota.