Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz Dan reformacije evangelici u Osijeku bogoslužjem proslavili jubileje

Osijek (IKA)

Evangelička Crkva u RH uz Dan reformacije (31. listopada) proslavila je u nedjelju 25. listopada u evangeličkoj crkvi u Osijeku zajedničkim svečanim bogoslužjem 150 godina od osnutka Crkvene općine Osijek, 500 godina od rođenja teologa, crkvenog povjesničara i filologa Matije Vlačića Ilirka i 490 godina Augsburške vjeroispovijedi. Bogoslužje otvoreno ekumenskom procesijom praćenom pjesmom naroda predvodio je evangelički biskup Branko Berić.

Dobrodošlicu okupljenima je izrazio dr. sc. Samir Vrabec, član prezbiterija Evangeličke crkvene općine Osijek, pozdravivši ekumenske predstavnike i predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije Dragana Vulina. Uz svećenike i svećenice Evangeličke (luteranske) Crkve, u bogoslužju su pojedinačno molitveno sudjelovali: Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki u ime Katoličke Crkve, te predstavnik Srpske pravoslavne Crkve Miroslav Mišanović, izaslanik episkopa osječkopoljskog i baranjskog gosp. Heruvima Đermanovića.

Pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić predvodi molitvu

Berić je u propovijedi ukazao na povijesni nastanak protestantske Reformacije kroz nakanu Martina Luthera za dijalogom u Rimokatoličkoj Crkvi, a ne odvajanjem, te da je Katolička Crkva doživjela vlastitu reformaciju, podsjetivši na konkretno približavanje dviju Crkava o čemu svjedoči, kazao je, potpisivanje katoličko-luteranske Zajedničke izjave o opravdanju. Propovjednik je istaknuo „postoji samo jedan Isus Krist i jedna Crkva“ i, govoreći o lozama koje u Crkvi nastaju iz Isusova trsa, kazao da je studija teološkog učilišta Gordon-Conwell pokazala postojanje 41.000 kršćanskih denominacija u svijetu, od kojih svaka tvrdi da posjeduje pravu vjeru u Krista.

Evangelički biskup Branko Berić

 

„Martin Luther nije krenuo dijeliti Crkvu, ali nije bio nježna duha… i da je objavio pet teza, a ne njih 95, vjerojatno bismo svi danas bili katolici. Ali, strastveni i revni Luther zagrmio je šokantnim jezikom… U 502 godine od početka Reformacije ponor između nas je narastao, a mi smo Kristovo tijelo slomili na sve više dijelova“, napomenuo je. Zaključujući propovijed potrebom kršćanskoga, ekumenskoga približavanja, Berić je naglasio važnu suradnju s braćom kršćanima, unatoč teološkim razlikama. „Nama danas nisu potrebne nove teze na crkvenim vratima. Potrebno je pažljivo osluškivanje tihih Božjih opomena u našoj svijesti. Potrebno nam je vodstvo Božje i duhovna obnova u želji da riječ Božja bude djelatna i da po njoj živimo i djelujemo u društvu, ali i u našim crkvama“, poručio je Berić i čestitao Dan reformacije evangelicima u Hrvatskoj, svim crkvama reformacije, a svim kršćanima i ljudima dobre volje zaželio blagoslovljenu nedjelju.

Samir Vrabec, prezbiter u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek

Dr. sc. Samir Vrabec govorio je potom okupljenima o povijesti Evangeličke crkvene općine u Osijeku začete 1870. godine (na poticaj Bernharda Viktora, Adolfa Lochera i Franza Zieglera) kada je u kući poznatog osječkog trgovca Johanna Leipziga u Dugoj ulici 39 (današnja Strossmayerova ulica), održan sastanak otvoren čitanjem Evanđelja (Ef 2, 19-22). Prvo javno evangeličko bogoslužje održano je u Osijeku za Božić 1872., posvećenje župne zgrade u Jägerovoj ulici bilo je 4. listopada 1885., a crkva je posvećena 1. studenog 1908.

“Evangelička je zajednica prošla put od sobe u privatnoj kući do ugledne, uvažavane i integrirane zajednice koja je svoju crkvu i svoju vjeru izgradila i živjela u srcu grada Osijeka. U teškom i žalosnom povijesnom trenutku, kada su 1944. godine evakuirani i napustili Osijek gotovo svi Nijemci evangelici njemačke narodnosne skupine, sve do 1950-ih godina činilo se da će se plamen života ove zajednice ugasiti. No, on se unatoč svim ljudskim očekivanjima održao i održava do danas kroz bogoslužja, biblijske sate, molitvene sastanke, vjeronauk i konfirmacije, sakramente i obrede i svaki drugi oblik zajedništva u Evanđelju kojega su od 1870. do danas održale generacije odanih svećenika i vjernika u Osijeku. Evangelička crkvena općina Osijek, kroz nastojanja prethodnih i sadašnjih generacija Osječana – luterana, još uvijek je stjecište zajednice koja uz svoje temeljno i prvotno poslanje svjedočanstva augsburške vjeroispovjedi kršćanske vjere, uvijek nastoji biti svjedokom i sljednikom multietničkog i multikulturalnog duha ‘essekerske’ tolerancije, čija vrata su uvijek otvorena svim građanima i gostima u Osijeku, mjestu duhovnog i kulturalnog sastajališta. No, ovaj neprekinuti lanac vjernih koji je održavao živom ovu našu evangeličku zajednicu, uz sva ljudska nastojanja i nadanja ipak nije njihova i naša zasluga. Vjerujemo i uzdamo se kako će taj lanac vjernih u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek, ostati neprekinut isključivo i samo po Božjoj milosti i njegovoj providnosti”, zaključio je Vrabec.

U slavlju su liturgijski i pjevanjem sudjelovale evangeličke svećenice: Svetlana Vojnić Feldi, Saša Kugler, Kata Tajz, Davorka Horvat, Elina Braz de Almeida i svećenik Predrag Gazibara. Pjevanje u crkvi sviranjem na klavijaturama je pratila Gohar Karapetyan, orguljašica osječke Evangeličke crkvene općine, a na restauriranim – 140 godina starim orguljama, svirao je Andreas Lang, orguljaš katoličke župe u Ivankovu. Na kraju slavlja, a prije završnog blagoslova, evangelički je biskup zahvalno naglasio kako je himna Evangeličke Crkve („Naš Bog je jaka utvrda“) izvedena na orguljama čija je restauracija ostvarena zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija.

Orguljaš Andreas Lang svira na obnovljenim orguljama u evangeličkoj crkvi u Osijeku