Budi dio naše mreže
Izbornik

Varaždinski biskup Bože Radoš na Dan života krstio peto dijete u obitelji Džeko

Trnovec (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je u nedjelju, 4. veljače 2024. misno slavlje i krstio u župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu Mateja, peto dijete u obitelji Miše i Suzane Džeko, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Slavlje je započelo na ulazu u župnu crkvu gdje je biskup uveo Mateja u Crkvu koja se okupila na zajedničkom slavlju. Matej se krstio 40. dan od svoga rođenja te je biskup u uvodnim riječima spomenuo blagdan Svijećnice koji se slavio dva dana ranije i povezao Isusovo rođenje i prikazanje u Hramu s Matejevim rođenjem i krštenjem.

U svojoj homiliji biskup je istaknuo da krštenikovo ime Matej znači „dar Božji“ te kako su njegovi roditelji u njemu prepoznali dar od Boga kao i u svakom svom djetetu. U svakom novom životu prepoznali su Božje dijete koje im je Otac povjerio te o tome svjedoče i propovijedaju cijeloj župnoj zajednici. Osvrnuo se biskup Radoš na nedjeljno evanđelje u kojem evanđelist Marko opisuje izlječenje Petrove punice.

Isus liječi dodirom u kojem se očituje Božja snaga koja ozdravlja i osposobljava punicu da služi. Tako i u sakramentima dodir ruke ili polaganje ruku označuju Božji dodir koji liječi, ozdravlja, daje snagu Duha i osposobljava za služenje, za konkretno poslanje. U krštenju svećenik dodiruje čelo krštenika i na njemu čini znak križa, položit će na njega ruku, dodirnut će vodu kojom će se krstiti, dotaknut će njegovu glavu prilikom pomazanja, dotaknut će mu uši i usta. I u drugim sakramentima također se očituje nevidljiva snaga Božja kroz geste pružanja, polaganja ruku i dodira, pojasnio je biskup u homiliji.

Nakon homilije uslijedio je obred krštenja, a potom euharistijska služba. Na kraju slavlja zahvalu i čestitku izrekao je i domaći župnik Hrvoje Damiš.