Budi dio naše mreže
Izbornik

Varaždinski biskup na Badnjak tradicionalno u posjetu Caritasovoj pučkoj kuhinji

Varaždin (IKA)

Nakon što prošle godine zbog epidemiološke situacije to nije bilo moguće, ove godine varaždinski biskup Bože Radoš nastavio je tradiciju, te je na Badnjak u petak, 24. prosinca posjetio Caritasovu pučku kuhinju.

Kao i prijašnjih godina, pridružili su im se i predstavnici civilnih vlasti sa svojim suradnicima: župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Svi oni, zajedno s volonterima, dijelili su obroke korisnicima, a potom i blagovali pripremljeni obrok.

„Naša briga za potrebne je svakodnevna, kroz cijelu godinu. Pred Božić želimo, i simbolično, i stvarno, kazati da su nam oni najbliži, da su naši bližnji. Nama je Gospodin dao da budemo put Njegove ljubavi do njih. Da stavljamo na stol ono što je njima potrebno. U isto vrijeme znamo da su oni naš put do Boga – ako njih zaobiđemo nećemo doći do Boga”, izjavio je prilikom posjeta Caritasovoj pučkoj kuhinji biskup Radoš, koji je ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola rekao je kako, zahvaljujući brojnim ljudima koji svojim darom, donacijama i raznim drugim načinima neprestano podupiru rad Caritasa, više od 300 korisnika je i ove godine dobilo bogati topli obrok na Badnjak uz još dva obroka za predstojeće dane: kuhani za Božić te suhi za Štefanje, koje su korisnici mogli ponijeti sa sobom. Anonimni donator, kao i humanitarna udruga „Bedem ljubavi Varaždin“, pobrinuli su se da korisnici, uz glavni obrok, imaju i kolače, rekao je Šola.

Biskup Radoš dodao je i kako mu je drago da je briga oko toplih obroka korisnika pučke kuhinje podijeljena s gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom.

„Time pokazujemo zajedništvo u brizi za one koji su najpotrebniji. Šaljemo im poruku da njih nećemo zaboraviti. Ako njih zaboravimo, zaboravit ćemo svoje poslanje. Želimo im čestitati Božić, kazati da, u čekanju Božića, oni su prvi na redu. Bog će najprije doći njima. Kada dođe k njima, onda će doći po njima i nama. Želim im od srca čestitati sretan i blagoslovljen Božić“, poručio je biskup Radoš.

Župan Stričak rekao je kako živimo u izazovnim vremenima te je tako svaka topla riječ, ljudska gesta, pažnja prema svima i svakome dobrodošla, i to ne samo u ova vremena, nego i tijekom cijele godine. Ipak, božićno raspoloženje na poseban način potiče čovjeka da čini više dobrog.

„Potiče nas da suosjećamo s našim građanima. Bog nam je dao čula osjeta, vida, dodira, govora da osjetimo i ljudsku dobrotu, ali i teškoće, pa onda i svima koji su u potrebi, da im se pomogne”, poručio je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj je pak posvijestio kako bi puno građana Varaždina bilo uistinu gladno kada u gradu ne bi bio jedan ovakav objekt te poručio kako je u proračunu za iduću godinu povećao iznos novca namijenjen za djelatnost Caritasa.