Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika srijeda u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

„Gospodina smo svečano primili u svoju okolinu na Cvjetnicu i s četrdesetosatnim klanjanjem nastavili smo mu biti blizu. Vjerujem da smo osjetili njegovu toplinu i blizinu. Gospodin priprema Pashu koju će blagovati sa svojima. On je ta Pasha, ali ne može bez nas. Poziva nas da je pripravimo. Pripravimo svoja srca za susret s Njim“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći euharistijsko slavlje na Veliku srijedu 31. ožujka u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U koncelebraciji su bili generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić i katedralni župnik don Ante Mateljan.

U propovijedi nadbiskup Barišić govorio je o pripravi za Pashu i smislu Pashe. „Isus je znao da Pasha znači za njega dati se kroz žrtvu križa za spasenje čovječanstva, odnosno svakoga čovjeka. Međutim, učenici su na Pashu gledali drukčije, njihov pogled obilježen je njihovim interesima. Judi je interes bio ili novac ili politika, gledao je kako iskoristiti taj trenutak da bi Gospodina izdao. Ivan i Andrija tražili su od Gospodina da im u kraljevstvu Božjem osigura mjesto jednom s lijeva, a drugome s desna. Petar, kojemu je Gospodin obećao da će biti stijena, pitao se o ostvarenju te svoje uloge, a narod je u Isusu iščekivao osloboditelja od Rimljana“, kazao je nadbiskup dodavši da se Isus „ne ustručava suočiti s njihovim osobnim interesima koji se sukobljavaju s njegovim pogledom: darovati svoj život, žrtvu svoje ljubavi. Isus je slavio tradicionalnu židovsku Pashu i unutar nje je sklopio novi savez darujući sebe u otajstvu kruha i vina. Gospodin želi slaviti Pashu, ali su mu potrebni suradnici“.

U ono vrijeme trebali su učenici osigurati sve izvanjske uvjete za održavanje Pashe, danas smo mi kršćani učenici koji želimo slaviti s Njime Pashu. Uvjeti koje trebamo osigurati, upitao je nadbiskup, „jesu li samo izvanjske okolnosti ili je potrebno više osobnog sudjelovanja da bi naši interesi i pogledi bili usklađeni s događajem tako važnim za budućnost čovječanstva i svijeta? Zamolimo Gospodina da ovi sveti dani budu ne samo dani priprave za Pashu da je On može slaviti nego da možemo i mi s Njime slaviti njegovu i našu Pashu“.

Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega su pjevala dvojica bogoslova uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, i molitve pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, završilo je četrdesetosatno klanjanje započeto na Cvjetnicu. Drevni je to običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno. Ove godine izostala je procesija s Presvetim po Peripteru, a misno slavlje uživo je pratila TV Jadran, Laudato TV i YouTube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Večeras u katedrali počinje molitva Časoslova „Barabana“ koju pjevaju kanonici Prvostolnog kaptola i bogoslovi zajedno s nadbiskupom. „Baraban“ se moli na Veliku srijedu uvečer i Veliki petak kroz jutro, a završava na Veliku subotu ujutro.