Budi dio naše mreže
Izbornik

Veliki kancelar KBF-a u Splitu susreo se s Upravom Fakulteta

Split (IKA)

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu Želimir Puljić pohodio je u utorak 11. srpnja, na blagdan sv. Benedikta, splitski KBF te se susreo s Upravom Fakulteta.

Sastanku je uz nadbiskupa Puljića nazočio nadbiskupov opunomoćeni ovlaštenik za Fakultet prof. dr. Marko Trogrlić, dekan Fakulteta izv. prof. Šimun Bilokapić, prodekan za nastavu doc. dr. Ante Akrap i glavni tajnik Fakulteta Ante Jurić. Prodekan za znanost prof. dr. Ivan Bodrožić nije nazočio jer je na Erasmusu nastavnika.

Riječi dobrodošlice velikom kancelaru uputio je dekan Fakulteta. Parafrazirao je evanđeosku riječ te kazao: „Svojima dođoše i njegovi ga primiše.“ Zahvalio je nadbiskupu Puljiću na njegovoj podršci Upravi Fakulteta, a prof. Trogrliću za suradnju. Potom se osvrnuo na djelovanje KBF-a u Splitu tijekom ove akademske godine.

Mons. Puljić zahvalio je na riječima dobrodošlice i temeljitom dekanovom izvješću. Prisjetio se svoga studija teologije u Splitu od 1966. – 1970. i svih osobnih veza sa spomenutim Fakultetom tijekom povijesti do današnjih dana. „Kao kancelar ove crkvene ustanove zahvaljujem na doprinosu koji Bogoslovni fakultet, kao sastavnica Sveučilišta u Splitu, pruža na polju odgoja, obrazovanja i kulture u suvremenom društvu naše Domovine“, kazao je nadbiskup Puljić.

Citirajući riječi sv. Ivana Pavla II. naglasio je da su sveučilišta stoljećima bila mjesta gdje su ljudi nošeni nutarnjom „čežnjom za spoznajom istine osjećali kako ih ta čežnja vodi k dobru“. Poželio je da ta čežnja bude osobito prepoznatljiva među profesorima i studentima Bogoslovnog fakulteta. „Nositelji pak odgovornosti za odgoj i obrazovanje neka trajno budu ‘budni čuvari osjetljivosti u traganju za istinom i dobrotom’. Jasno, uvijek sa sviješću da povijest ne počinje od nas i ne odvija se na izoliran način“, naglasio je veliki kancelar splitskog KBF-a.

Zahvalio je na susretu i druženju te je Knjižnici Fakulteta darovao svoje dvije knjige: monografiju „Biskupska konferencija. Kolegijalnost i zajedništvo s općom i partikularnim Crkvama“ te knjižicu o doprinosu Ivana Pavla II. slobodi Hrvatske.

Potom se prodekan za nastavu dr. Akrap osvrnuo na aktualno stanje s interesom za studije na KBF-u i upise studenata u akademsku godinu 2023./2024. Na Fakultetu je trenutno upisano ukupno 138 studenata i studentica na tri studijska programa. Kao i drugi fakulteti, bilježi pad broja studenata, ali ističe kako se ove godine prijavilo i obavilo motivacijski razgovor više studenata nego prošle godine, a upisi su 21. srpnja. Na Fakultetu je zaposleno 50 djelatnika, nastavnog i nenastavnog osoblja.

Prigodnim riječima obratio se i prof. Trogrlić zahvalivši mons. Puljiću na ukazanom povjerenju, ali i brizi i skrbi za Fakultet. Upravi fakulteta zahvalio je za dobru kolegijalnu i prijateljsku suradnju izrazivši nadu da će se i nastaviti. Veliki kancelar je potom obišao Urede Fakulteta.