Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu „Što je kršćanstvo“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum predstavila je u četvrtak, 26. ožujka 2023., na konferenciji za medije u Splitu, knjigu pape Benedikta XVI. „Što je kršćanstvo“.

Na konferenciji su sudjelovali prevoditelj i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u  Splitu prof. dr. Mladen Parlov i  glavni urednik nakladničke kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

Što je kršćanstvo“ posljednja je knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Kao što je istaknuo prevoditelj knjige prof. dr. Mladen Parlov, riječ je o djelu koje predstavlja uvod u čitavu misao pape Benedikta XVI.

Objavljivanjem spisa nastalih u godinama nakon odreknuća, svim vjernicima bivaju dostupna posljednja duhovna promišljanja Benedikta XVI. o nekim temeljnim temama kršćanstva. U središtu je knjige Božje milosrđe koje izvire iz Očeve ljubavi prema svakomu stvorenju. U raznovrsnome spletu ostalih tema koje tvore knjigu ističu se odnos kršćanstva i drugih religija, dijalog kršćanstva i svijeta, moralni relativizam, euharistija, teologija i reforma liturgije, uloga svećeništva, tragedija zlostavljanja, ljepota prirode itd.

Naglašavajući eklektičnost teološkog opusa pape Benedikta XVI., kojim su pokriveni svi aspekti kršćanske teologije, prof. dr. Parlov je izrazio želju da ovo i sva ostala djela pape Benedikta XVI. sadašnjim, ali i budućim pokoljenjima, predstavljaju ono što je za srednjovjekovno kršćanstvo bio opus sv. Tome Akvinskog.

Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.

Hrvatsko izdanje knjige „Što je kršćanstvo“ u prijevodu prof. dr. Mladena Parlova, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem mrežne knjižare verbum.hr.