Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Mons. Mate Uzinić u TV-emisiji „Vidljivi tragovi“: Enciklika „Fratelli Tutti“ sadrži autentični nauk Svetog Oca (2)

Split (IKA)

Dubrovački biskup i novoimenovani nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić gostovao je u emisiji „Vidljivi tragovi“ u produkciji Splitsko-makarske nadbiskupije koja se emitira utorkom u 20 sati na TV-u Jadran te nedjeljom u 18 sati na Laudato TV-u. Donosimo snimku drugog dijela razgovora s mons. Uzinićem, emitiranog 17. studenoga.

Mons. Uzinić je u drugoj emisiji nastavio s dodatnim pojašnjavanjem najnovije enciklike pape Franje Fratelli Tutti koju je potpisao u Asizu 3. listopada, a službeno je objavljena 4. listopada u Vatikanu.

O mogućnosti ostvarivanja nove ekonomije o kojoj Sveti Otac često govori mons. Uzinić rekao je da „smo pozvani izgrađivati raj na zemlji, izgrađivati kraljevstvo Božje i ta izgradnja Božjeg kraljevstva za koje svaki dan molimo više puta Očenaš počinje od nas, od onog što mi činimo. Dakle, mi možda ne možemo promijeniti svijet i druge, mijenjajući ih od njih, ali možemo početi mijenjati svijet polazeći od sebe, od svog okruženja, od onog svog prostora i onda doći do sviju drugih.“

Mons. Mate Uzinić i voditeljica Danira Matijaca (Youtube – sve fotografije)

Na tvrdnje da je Franjo marksist, biskup je odgovorio da one više govore o onima koji ih govore negoli o Papi, jer pokazuju da se ne žele mijenjati. Dodao je da liberalna ekonomija koja trenutno prevladava u svijetu nije dobra jer povećava nesrazmjer – bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Napomenuo je i da se Crkvu ne može svrstati ni lijevo, ni desno.

Također, mons. Uzinić rekao je da se hijerarhija i kler ne mogu brinuti o općem dobru izravno se uključujući u politiku, ali to mogu ostali vjernici. Iako se politika u današnjem svijetu promatra kao omražen poziv, ustvrdio je da Papa „ukazuje da je to vrlo častan poziv“. „Ako mi je primaran moj interes – ja se ne smijem baviti politikom“, zaključio je.

Otac biskup, osvrnuvši se na komunikaciju u javnom prostoru, upozorio je nedostaje dijaloga, što nije dobro. „Svađa je govor u kojem svatko govori, a nitko ne sluša“, kazao je.

Mišljenja je da bi Crkva najprije „trebala poraditi na unutarcrkvenom dijalogu“ kojega nedostaje, jer, dok je tako, ne može drugima govoriti da trebaju više razgovarati.

„Želio bih da se doista, polazeći od onog koji je postao brat svih ljudi, (…) a to je Isus Krist, učinimo braćom svih ljudi osobito onih koji su u potrebi“, zaključio je mons. Uzinić.