Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Mons. Mate Uzinić u TV-emisiji „Vidljivi tragovi“: Enciklika „Fratelli Tutti“ sadrži autentični nauk Svetog Oca

Split (IKA)

Dubrovački biskup i novoimenovani nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić u utorak 10. studenoga gostovao je u emisiji „Vidljivi tragovi“ u produkciji Splitsko-makarske nadbiskupije koja se emitira utorkom u 20 sati na TV-u Jadran te nedjeljom u 18 sati na Laudato TV-u. Donosimo snimku cijelog razgovora s mons. Uzinićem.

Mons. Mate Uzinić i voditeljica Danira Matijaca / Foto: YouTube/screenshot (sve fotografije)

Mons. Uzinić je gledateljima u emisiji dodatno pojasnio aktualnu encikliku pape Franje Fratelli Tutti koju je Papa potpisao u Asizu 3. listopada, a službeno je objavljena 4. listopada u Vatikanu.

„Riječ je o iznimno važnoj enciklici, Papinom okružnom pismu, a mi kao biskupi smo pozvani pomoći da vijest o toj enciklici i o njezinu sadržaju na adekvatan način dopre do što više vjernika“, kazao je na početku razgovora mons. Uzinić, te dodao da „ova enciklika sadrži autentični nauk Svetog Oca i kao takvo je ponuđeno vjernicima koji bi ga trebali prihvaćati s poštovanjem i poslušnošću“.
Mons. Uzinić je pripomenuo da je ova enciklika sadržaj brojnih Papinih intervenata iz njegova pontifikata, njegovih nastupa,  propovijedi,  poziva se i na prethodne pape i njihovo naučavanje. U sebi, kaže mons, Uzinić, među ostalim, sadrži i citat Hrvatske biskupske konferencije, ali sadrži brojne ideje i misli različitih biskupskih konferencija. „Ona je plod pontifikata pape Franje, uključuje i Deklaraciju o sveopćem bratstvu koju je Papa potpisao u Abu Dhabiju…“

„Ovo je svojevrsni nastavak Papine prošle enciklike Laudato si’. U istoj se poziva i na papu Pavla VI., papu Benedikta XVI., citira također papu Ivana Pavla II. Dakle, ova enciklika, moglo bi se kazati, nastavak je socijalnog nauka Crkve. Papa želi da proširimo svoje obzore, proširimo obzore bratstva“, mišljenja je mons. Uzinić.

„Moramo biti otvoreni drugima i ako se mi drugih bojimo, to ne govori o tome kakvi su drugi. To govori o tome kakvi smo mi – znači da baš nismo sigurni u ono što smatramo da imamo“, napomenuo je, među ostalim, mons. Uzinić.
Voditeljica Danira Matijaca je najavila da će i u sljedećoj emisiji „Vidljivi tragovi“, koja je na rasporedu na TV Jadraan u utorak 18. studenoga u 20 sati, mons. Uzinić nastaviti u analizirati Papinu encikliku.

Inače, u emisiji „Vidljivi tragovi“ koja se emitira od 2005. godine obrađuju se vjerske i društvene teme, najčešće kroz razgovor s gostima u studiju. U emisiji se prate vjerske aktivnosti na području nadbiskupije, a nerijetke su i putopisne reportaže. Urednica emisije, voditeljica i novinarka je Danira Matijaca.