Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa iračkom narodu: Dolazim kao hodočasnik mira, tražeći bratstvo i pomirenje

Vatikan (IKA)

U videoporuci iračkom narodu, objavljenoj uoči putovanja u Irak, papa Franjo potaknuo je kršćane, ali i svu braću i sestre svih vjerskih tradicija, da ojačaju bratstvo, kako bi zajedno izgradili budućnost mira, prenosi Radio Vatikan.

U videoporuci iračkom narodu objavljenoj uoči odlaska u Irak, 4. ožujka, na 33. inozemno putovanje od 5. do 8. ožujka, Papa je istaknuo da u tu zemlju, vrlo staru izvanrednu kolijevku civilizacije, odlazi prije svega kao skrušeni hodočasnik kako bi izmolio od Gospodina oprost i pomirenje, nakon godina rata i terorizma, kako bi zazvao od Boga utjehu srdaca i iscjeljenje rana.

Ali, dolazi i kao hodočasnik mira, da bi ponovio – kako kaže Isus u Matejevu Evanđelju – „Svi ste vi braća“. Dolazim kao hodočasnik mira koji traži bratstvo, nadahnut željom da zajedno molimo i da zajedno hodimo, također s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija, u znaku oca Abrahama, koji okuplja muslimane, Židove i kršćane u samo jednu obitelj, rekao je Papa.

Papa se u poruci obraća prije svega kršćanima koji su svjedočili vjeru u Isusa u vrlo teškim kušnjama, te je počašćen time što će susresti Crkvu mučenicu. Hvala vam za vaše svjedočanstvo. Neka nam preveliki broj mučenika koje ste upoznali pomognu ustrajati u poniznoj snazi ljubavi, kazao je te se prisjetio slika porušenih kuća i oskvrnutih crkvi koje Iračani, pobjegli pred razjarenošću ISIS-a, još uvijek imaju pred očima, a u srcu rane zbog ostavljenih osjećaja i napuštenih domova.

Želio bih vam donijeti nježni dodir cijele Crkve koja je bliska vama i izmučenom Bliskom istoku, i koja vas ohrabruje da idete naprijed. Nemojmo dopustiti da prevlada strašno trpljenje koje ste iskusili i koje me jako žalosti. Nemojmo se predati pred širenjem zla, jer davni izvori mudrosti vašega područja usmjeravaju nas na drugo, da činimo kao Abraham koji, iako je sve ostavio, nije nikada izgubio nadu. Pouzdajući se u Boga, Abraham je dao život potomstvu brojnom kao zvijezde nebeske. Pogledajmo zvijezde, tamo je naše obećanje, potaknuo je Papa.

Sveti Otac potom se obratio svim Iračanima. “Draga braćo i sestre, mnogo sam mislio na vas ovih godina, na vas koji ste mnogo trpjeli, ali niste klonuli duhom. Na vas, kršćani, muslimani; na vas narodi, kao što je narod jezida koji je mnogo trpio; svi braća, svi”, rekao je Papa te kao hodočasnik nade podsjetio da je kod njih, u Ninivi, odjeknulo Jonino proroštvo koje je spriječilo uništenje grada te donijelo novu nadu, Božju nadu.

Dopustimo da nas zarazi ta nada koja potiče na ponovnu gradnju i na ponovni početak. I u ova teška vremena pandemije, pomozimo si ojačati bratstvo, kako bismo zajedno gradili budućnost mira. Zajedno, braća i sestre svih vjerskih tradicija, istaknuo je Sveti Otac te na kraju podsjetio Iračane da je upravo kod njih, prije više tisuća godina, Abraham započeo svoj hod; danas je na nama nastaviti ga, u jednakom duhu, zajedno prolazeći putovima mira! Zbog toga na sve vas zazivam mir i blagoslov Svevišnjega. I sve vas molim da činite isto što i Abraham; hodite u nadi i ne prestajte gledati zvijezde, rekao je na kraju papa Franjo te potaknuo vjernike da ga prate molitvom.