Budi dio naše mreže
Izbornik

Vidović: Puno je darovitih, ali neostvarenih jer su prihvatili dar, a zaboravili Darovatelja

Metković (IKA)

Župa svetog Nikole biskupa u Metkoviću u četvrtak 6. prosinca proslavila je zaštitnika, slavljene su dvije mise, a središnjoj, koju je predvodio don Ranko Vidović, župnik župe Gospe od Otoka iz Solina u koncelebraciji župnika i neretvanskog dekana don Davora Bilandžića, domaćih svećenika i desetak svećenika susjednih župa, prethodila je procesija s kipom svetog Nikole.

Nakon misnog slavlja bio je blagoslov automobila, a blagoslov djece i podjela darova nakon misa. Na uočnicu blagdana bila je i proslava 9. obljetnice posvete nove crkve, a naredne godine proslavlja se i 50. obljetnice župe.

Vidović je u propovijedi istaknuo da je sveti Nikola, svetac poznat po čitavom svijetu, zaštitnik djece, zaručnika i putnika. Posebno je slavljen u kršćanskom svijetu i u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, o čemu na poseban način svjedoči njegova bazilika u Bariju u Italiji. Vidović je istaknuo da blagdan sv. Nikole „želi nas podsjetiti na temeljni poziv koji je Bog usadio u srce i pamet svakog čovjeka, posebno u nas vjernike, one koji su kršteni, kad nas je proglasio svojim ljubljenim sinovima i kćerima“. Temeljni poziv glasi – sveti budite kao što sam svet ja, vaš Bog, vaš Stvoritelj, vaš Otac. Kad je Bog stvorio čovjeka kao zadnjeg od svih stvorenja i kao najveće od svih svojih djela, povjerio mu je sve što je prije njega stvorio, da ima sve i da bude svet. Tako treba živjeti taj dar – da bude u sebi sretan, ostvaren, i da plodovima svojim obogaćuje one koje mu je Bog povjerio, a to se može dogoditi jedino ako čovjek ostane u trajnom zajedništvu sa svojim nebeskim Ocem. Nisu dostatni darovi ma kako uzvišeni bili, potrebna je milost Božja koju dobivamo jedino iz intimnog zajedništva s Bogom, ako nemamo zajedništva s Njim, darovi se mogu okrenuti protiv nas. „Puno je darovitih ljudi u svijetu, ali neostvarenih, jer su prihvatili dar, a zaboravili na Darovatelja“, rekao je Vidović. Na misi su bili i pravoslavni paroh iz Metkovića i predstavnici gradskih vlasti.

Mise tijekom trodnevnice predvodili su župnik župe sv. Marka i dekan Makarskog dekanata don Pavao Banić, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomir Vukorepa i župnik župe Kaštel Stari don Lovre Šola, a mise su animirali mješoviti katedralni zbor iz Makarske, bend svetog Nikole Viatores i zbor župe Kaštel Stari. Na blagdan je pjevao mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav župe slavljenika, kojim ravna s. Marijana Cvitanović. Za orguljama bila je prof. Marija (Maja) Jerković.

Ključne riječi:
Metković Ranko Vidović sv. Nikola