Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku

Zagreb (IKA)

Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu kojeg će se predstaviti knjiga o Vranekoviću „U Gospodina polažem sve svoje nade”, najavio je župni upravitelj vlč. Ivan Vučak u emisiji Hrvatskog katoličkog radija „Aktualno”.

Misa zahvalnica za život vlč. Josipa Vranekovića, zvanim još kao „Šimun Cirenac bl. Alojzija Stepinca”, održat će se 21. ožujka u 18 sati, a predvodit će ju varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, inače rodom iz Krašića.

„Ne želimo da prođe ovaj datum, a da se ne spomenemo toga velikog čovjeka koji je zaista jako zaslužan za naš mali Krašić. Župnik Josip Vraneković je dan danas u sjećanju mnogih krašićanaca kao njihov župnik”, poručio je vlč. Vučak. U nedjeljnu proslavu, napomenuo je, htjeli su uključiti datum njegova rođenja, 16. ožujka, ali i njegov imendan 19. ožujka.

Prije misnoga slavlja, u 17 sati će se održati predstavljanje knjige „U Gospodina polažem sve svoje nade”, autora Jurja Batelje, postulatora bl. Alojzija Stepinca. Knjiga je svojevrstan životopis i svjedočanstvo župnika Vranekovića, koji je bio i kroničar Stepinčevog mučeništva.

„Svi znaju da je on napisao svoje dnevnike u kojima je govorio o životu Alojzija Stepinca i tu se već vidi njegova veličina, njegova poniznost. Sebe je uvijek stavljao u drugi plan te je htio da do izražaja dođe Stepinac”, objasnio je župni upravitelj.

Knjigu o župniku Vranekoviću će predstavljati uz mons. Batelju i novi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Šimunović. Kako je istaknuo vlč. Vučak, Vranekovićevi zapisi su kasnije doprinijeli i u kauzi za Stepinčevu beatifikaciju.

„Kada je ‘đavoljev odvjetink’ Stepinčeve kauze vidio dnevnike župnika Vranekovića, rekao je kako je svetost i moralnost Alojzija Stepinca toliko čista i ravna poput autoceste. Nije ništa mogao naći protiv njegova proglašenja blaženim, a danas sutra svetim. Jedan od puta kako biti strpljiv i moliti se Alojziju Stepincu nam sigurno pokazuje župnik Josip Vraneković. Možemo se pitati koliko bismo bili uskraćeni da nemamo te njegove dnevnike. Sada je vrijeme da i tom čovjeku kažemo ‘hvala’”, zaključio je vlč. Vučak.

Predstavljanje i misno slavlje bit će u izravnom prijenosu Laudato televizije.