Budi dio naše mreže
Izbornik

Volonterska akcija „Kruha sv. Ante“ i župe Sv. Marije Anđeoske u Caritasu Sisačke biskupije

Sesvetska Sopnica/Zagreb (IKA)

Trideset i četiri volontera karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ i Župe sv. Marije Anđeoske Sesvetska Sopnica kod Zagreba, u subotu 13. ožujka sudjelovali su u volonterskoj akciji „Vjera bez djela je mrtva“ na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Volonteri su radili u skladištu Caritasa Sisačke biskupije te zajedno s volonterima pristiglih iz drugih krajeva na sortiranju, radili na preslagivanju i utovaru pomoći za stradalo stanovništvo i obitelji koje nemaju mogućnost sami otpremiti potrebnu i odobrenu pomoć.

Mlade volontere iz Zagreba je u skladištu Caritasa Sisačke biskupije u ranim jutarnjim satima dočekala i zahvalila na spremnom i organiziranom dolasku s. Smilja Čirko, koordinatorica rada u skladištu mjesnog Caritasa te ih upoznala sa stanjem do sada pristigle pomoći i ukratko im predstavila pripremljeni plan rada za taj dan.

Na kraju odrađenog volonterskog dana volonteri su se, predvođeni fra Stipom Karajicom, voditeljem „Kruha svetog Ante“ za Hrvatsku susreli i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, koji je zahvalio sopničkim franjevcima svećenicima i njihovim volonterima na svoj dosadašnjoj prikupljenoj i dopremljenoj pomoći te na poseban način zahvalio organizatorima i volonterima ove akcije, što su ovaj dan i svoje vrijeme, baš u vremenu korizme i Tjednu solidarnosti s crkvom i s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini nesebično poklonili nevoljnom stanovništvu potresom stradale njegove biskupije i mjesne županije te najmlađem sudioniku ove akcije sedmogodišnjem dječaku Mihaelu Spajiću i njegovom ocu Rafaelu uručio prigodne darove i s njima se fotografirao.

Nakon akcije volonteri su na povratku svojim domovima usputno posjetili potresom stradala okolna područja i naselja te iz prve ruke mogli na svakom koraku vidjeti tragove i posljedice razornog potresa. U obilasku Petrinje susreli su se s Darinkom Dumbovićem, gradonačelnikom Petrinje, zatim fra Draganom Grizeljem, župnikom župe sv. Bartola u Hrastovici te na kraju s vlč. Ilijom Piličićem, upraviteljem župe sv. Nikole biskupa u Žažini i od njih ukratko doznali o trenutnom stanju i životu stanovništva u Petrinji i župama u kojima pastoralno djeluju.