Budi dio naše mreže
Izbornik

Volonterska mreža Ante Gabrić ponovno otpratila polaznice na misije u Afriku

Zagreb (IKA)

Nakon četveromjesečne edukacije u okviru programa Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA), koji provodi Centar za duhovnost i kulturu „Ignacije“, prve volonterke druge generacije započele su svoje volontersko putovanje u Ugandi, priopćila je 10. svibnja voditeljica odnosa s javnostima Centra „Ignacije“ Klara Špančić.

Centar Ignacije kroz više od deset radionica, edukacija i predavanja kroz program VolimGA priprema buduće volontere za sve izazove i iskustva volontiranja, a posebnu pozornost program posvećuje duhovnom aspektu volontiranja, inkulturaciji i socijalnoj pravdi.

Volonterke Barbara i Marijana tijekom tri mjeseca volontiranja svojim će angažmanom pripomoći u radu udruge Cooperative Growth u mjestu Moyu, koja provodi projekte glazbenog podučavanja djece, rada s djecom s poteškoćama u razvoju te ekološkog uzgoja hrane, a volontirat će i u sirotištu za djecu do tri godine, koje u Moyu vode sestre Presvetog Srca Isusova.

„S obzirom na to da dolazimo iz razvijenijeg podneblja, njima nedostižne Europe, mislila sam da ćemo moći prenijeti svoja bogata znanja na njih i naučiti ih štošta, ali je ipak ispalo malo drugačije. Ovo je tek prvi tjedan od njih deset, bit će tu još mnogo uspona i padova, ali sve ću ih dočekati spremna i s osmijehom na licu, jer, vjerujte mi, u ovakvom okružju i s ovakvim ljudima ne možeš biti nenasmijan. Uvjeti u kojima žive i osmijesi na njihovim licima obrnuto su proporcionalni i to je ono što me najviše iznenađuje“, kaže Barbara o svojim prvim dojmovima nakon dolaska.

„Dolazak u Ugandu za mene je, mogu već sada reći, jedno od najljepših iskustava u životu. Nikada nisam vidjela toliko siromašne, a toliko radosne ljude kao ovdje. Ne znaju za tehnologiju, žive u skladu s prirodom i od nje, većina ih nema ni struje niti vode, ali uvijek im je osmijeh na licima. Došla sam tu volontirati s djecom, nešto im dati, a zapravo toliko puno oni meni daju“, ističe volonterka Marijana.

Tijekom volontiranja u državama izvan granica Europe, svim volonterima Centar Ignacije na raspolaganju je za logističku i administrativnu podršku, a volonteri imaju i duhovnu pratnju.

„Naša mreža VolimGA cjeloviti je program pripreme budućih volontera na sve izazove tog velikog koraka izlaska iz zone komfora i nesebičnog davanja drugima. Prepoznali smo potrebu da im se pruži ne samo logistička podrška i prilika za odlazak, već i fizička, emocionalna i duhovna formacija kako bi njihov angažman bio u najvišu korist ljudima kojima se spremaju služiti, a i njima samima. Do sada je kroz naš program prošlo dvadesetak ljudi, a samo ove godine nadamo se ispratiti šest volontera na angažman u misije”, zaključila je koordinatorica Volonterske mreže Ante Gabrić iz Centra „Ignacije“ Ana Hrgovčić.

Treća generacija edukacijskog programa Volonterske mreže Ante Gabrić završava u lipnju. Novi ciklus Volonterske mreže Ante Gabrić počinje u listopadu, a prijave za sudjelovanje traju do 20. rujna.