Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište svečano proslavilo svetkovinu Blagovijesti

Sarajevo (IKA/KTA)

Svetkovina Navještenja Gospodinova svečano je proslavljena Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u ponedjeljak 8. travnja 2024. misom koju je u sjemenišnoj kapeli predslavio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Misu su suslavili umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić, duhovnik vlč. Marko Hrskanović, ekonom vlč. Josip Papak te ostali svećenici i profesori.

Tijekom slavlja trojica bogoslova primila su od nadbiskupa Vukšića određene službe. Marin Petrović (5. godina) primio je službu akolitata, Zoran Miličević (4. godina) primio je službu lektorata, a Petar Kolak (3. godina) je primljen među kandidate Vrhbosanske nadbiskupije za đakonat i prezbiterat.

Prije početka misnog slavlja rektor Spajić pozdravio je nadbiskupa Vukšića, kardinala Puljića i sve prisutne.

Nadbiskup Vukšić je u homiliji govorio je Blagovijesti kao događaju koji bitno određuje svećeničku službu. „Svećenik je onaj koji donosi blagu vijest cijelome svijetu, a to je Krist Isus“, rekao je.

„Crkva se blagdanom Blagovijesti sjeća i proslavlja misterij Isusova utjelovljenja. Čini to naviještanjem svetih tekstova kojima je taj događaj najavljen i opisan“, napomenuo je u uvodu nadbiskup. Nadalje je govorio o Blaženoj Djevici Mariji „u čijem je krilu Bog uzeo ljudsko tijelo i tim je tijelom bilo prikriveno njegovo božanstvo za vrijeme njegova zemaljskoga života“.

„To nam ostaje misteriji koji se samo vjerom može prihvatiti. Tako u euharistijskom slavlju Isusovo ljudsko i božansko obličje pod prilikama kruha i vina ostaje prikriveno i može se shvatiti samo kao misterij koji se spoznaje vjerom“, rekao je mons. Vukšić.

Govoreći o svećeničkoj službi, kazao je da „svećenici nasljeduju Kristovo dostojanstvo koje je primio samim utjelovljenjem“. „On je svojom žrtvom na križu postao posrednik između Boga i zemlje i na taj način ustanovio je sakramentalno svećeništvo po kojemu se ljudi posvećuju“, posvijestio je.

Na kraju homilije pozvao je sve svećenike i bogoslove da „neprestano zahvaljuju Bogu za taj dar prema kojemu se spremaju primanjem crkvenih službi akolitata, lekotarata te primanjem među kandidate za svećeništvo“.

U proslavi zaštitnika sjemeništa sudjelovali su i pojedini profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, kao i bogoslovi iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu.

Pjevanjem je predvodio je bogoslovski zbor Stjepan Hadrović.

Nakon mise upriličen je svečani ručak u bogoslovskoj blagovaonici, objavila je KTA.