Budi dio naše mreže
Izbornik

Webinar o cjepivu protiv covida-19 u organizaciji HKLD-a podružnice Osijek

Osijek (IKA)

U organizaciji osječke podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) održano je online predavanje putem platforme Zoom u utorak, 12. siječnja. Online predavanje, popularno zvano webinar, obradilo je temu cijepljenja protiv koronavirusa koji uzrokuje covid-19 (SARS-CoV 2).

Prijavljenih sudionika, liječnika bilo je oko 120 iz čitave Hrvatske.

Kako ističu u HKLD-u, ova aktualnu problematika za sobom povlači brojne kontroverze i mnoga podijeljena mišljenja, čak i među medicinskim osobljem, pa je potaknula i izbor teme predavanja. Na početku je sve nazočne pozdravila predsjednica osječke podružnice HKLD-a prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med., uz nekoliko riječi uvoda u samo predavanje. Ulogu moderatora skupa preuzeo je podpredsjednik podružnice Krešimir Šantić, dr. med. Brigu o članovima, bodovanju prema Hrvatskoj liječničkoj komori i tehničkim detaljima vodio je tajnik osječkog društva Ivan Školka, dr. med.

Zatim je održano stručno predavanje koje je vodila doc. dr. sc. Suzana Mimica Matanović, specijalistica kliničke farmakologije i toksikologije. Docentica Mimica Matanović je i pročelnica Dnevne bolnice s kliničkom farmakologijom i predsjednica Povjerenstva za lijekove Kliničkog bolničkog centra Osijek. U stručnom webinaru, uz prikladnu prezentaciju, govorila je o metodama cijepljenja, tehnologijama izrade i kliničkim fazama razvoja cjepiva, mogućim nuspojavama te prednostima cijepljenja. Osvrnula se i na trenutačno najvažnija dostupna cjepiva te ona koja su još u ranim fazama razvoja.

Uslijedilo je kratko izlaganje duhovnika osječke podružnice i profesor fundamentalne teologije na KBF-u u Đakovu doc. dr. sc. Davora Vukovića s etičko-teološkim osvrtom po pitanju cijepljenja. Dr. Vuković je iznio usuglašeni stav Katoličke Crkve, preko njenih predstavnika i stručnjak na međunarodnoj i nacionalnoj razini, u tim područjima. „Crkva trenutačno preporučuje cijepljenje, ali istovremeno ističe kako treba biti dobrovoljno te poštovati prigovor savjesti ukoliko netko cjepivo ne želi primiti“, istaknuo između ostaloga dr. Vuković. Duhovnik je zaključio izlaganje zahvalom sudionicima na njihovom interesu i sudjelovanju.

Uslijedila je zanimljiva rasprava bogata pitanjima i komentarima te završnim pozdravima.