Budi dio naše mreže
Izbornik

Zabranjeno podizanje zastava Hoda za život u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Inicijativa „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ priopćila je u četvrtak 12. svibnja da im je zabranjeno podizanje zastava Hoda za život u Zagrebu, iako im je prethodno Grad Zagreb izdao pozitivno mišljenje za njihovo postavljanje.

Nakon što je u srijedu 11. svibnja održana konferencije za medije na kojoj su koordinatori Hoda za život u Zagrebu najavili da će se, kao i prethodnih godina, u Zagrebu od četvrtka 12. svibnja izvjesiti zastave Hoda za život, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je, intervenirajući u nadležnim uredima, zabranio podizanje zastava.

„Izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. travnja istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje deset zastava od 12. do 16. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava od 12. do 21. svibnja na ostalim lokacijama u širem centru grada“, poručili su iz Inicijative.

Iz Grada Zagreba su ih obavijestili da je gradonačelnik Tomašević retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

„Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana izdano pozitivno mišljenje. Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od Grada određenoj proceduri. Ova samovolja gradonačelnika Tomaševića ilustrira nepoštivanje procedura i nadležnosti, rušenje demokratskih standarda Grada Zagreba i diskriminiranje svih onih građana Zagreba s čijim se stavovima i aktivnostima gospodin Tomašević ne slaže“, istaknuli su.

U priopćenju su se osvrnuli i na aktualna pitanja vezana uz pravo na priziv savjesti te izvršavanje feticida u hrvatskim bolnicama. „Ovo nasilno nametanje svjetonazora vezano za zastave vidljivo je, nažalost, i u stalnim napadima na pravo liječnika na priziv savjesti u bolnici Sveti Duh i zloupotreba bolesti šestomjesečne bebe Grge za promicanje usmrćivanja nerođene djece, feticida i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun“, poručili su iz inicijative „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“.