Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključena generalna skupština Talijanske biskupske konferencije

Asiz (IKA)

Talijanska biskupska konferencija (CEI) zaključila je 16. studenog 78. izvanrednu generalnu skupštinu u Asizu. Tim je povodom održana konferencija za medije te se predsjednik CEI-ja bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi osvrnuo na nove podatke glede zaštite maloljetnika i odraslih osoba u Italiji, izvještava novinska agencija SIR.

Nacionalni ured za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije objavila je krajem skupštine CEI-ja drugo „Istraživanje o teritorijalnoj mreži za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba”, kojim se ažuriraju podatci iz izvješća za 2020./21. glede djelovanja biskupijskih i međubiskupijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, kao i centara i područnih službi, piše Vatican News.

Na konferenciji za medije o završetku skupštine, koja je trajala od 13. do 16. studenog, kardinal Zuppi je podsjetio da se kaznena djela vezana za seksualno zlostavljanje uvijek moraju podvrgnuti pravnom postupku. „Svaka se prijava, čak i one s vremenskim odmakom, slušaju, a u svakom slučaju se provodi interni postupak”. U mnogim slučajevima ne spominje se kazna zbog zastare, no „za nas nema zastare”, naglasio je kardinal. Kazao je kako postoje slučajevi koji se prijavljuju samo crkvenim vlastima bez namjere da se on prijavi i civilnim vlastima. Međutim, CEI traži da se slučajevi prijavljuju i civilnim vlastima.

Govoreći o navodnim zataškavanjima slučajeva od strane biskupa, kardinal Zuppi je rekao: „Teško je danas biskupu zataškavati. Neobjektivna procjena je čak opasnija. Rizik je gotovo suprotan: da će se iz opreza pokrenuti pravni postupci čak i samo radi provjere činjenica”.

Kardinal Zuppi se u konferenciji za medije osvrnuo i na pitanje prava na štrajk te o novom dokumentu Ratio formationis sacerdotalis za talijanska sjemeništa.

Upitan o mirovnoj misiji u Ukrajini gdje djeluje kao Papin poseban izaslanik, kardinal je komentirao: „Na zahtjev ukrajinskih vlasti usredotočili smo se na humanitarni aspekt”. Dodao je kako postoji „dobra suradnja, imajući u vidu ogromne poteškoće”. Kazao je kako sukob u Ukrajini nije „zasjenjen” sukobom između Izraela i Hamasa – Crkva je usredotočena na mnoga mjesta, kao što su Južni Sudan i Gorski Karabah, prenosi agencija SIR.