Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela trodnevnica uoči župne svetkovine sv. Martina biskupa u Dugom Selu

Zagreb (IKA)

Misnim slavljem koje je predvodio vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, u srijedu 8. studenoga počela je trodnevna priprava za župnu svetkovinu sv. Martina biskupa u Dugom Selu.

Vlč. Pavlović uvodeći u homiliju rekao je da se često divimo svecima, govorimo o njima ili se divimo veličanstvenim djelima koja su činili. No, često te stvari ostanu na toj razini. “Pozvani smo, znamo to dobro, ići “dublje”, a često ostanemo samo na toj razini. Vraćajući se na temelj, a to je Evanđelje, uviđamo da smo uvijek pozvani, gledajući svece koji su tako živjeli, dakle, pozvani smo na isti put svetosti. Ništa više ni manje. Gledajući sebe i svoju slabost vjerojatno se pitamo kako je to moguće, no, braćo i sestre, Gospodin nas unatoč vlastitim slabostima koje imamo i dalje poziva na svetost i to na onu savršenu jer nam i sam Gospodin progovara pozivom: Sveti budite jer sam ja svet!”, rekao je propovjednik naglasivši da je to najozbiljniji čovjekov poziv.

U nastavku je vlč. Pavlović govorio o pojmu svetaca. Tko su sveci obrazložio je rekavši da su to ljudi kroz koje prolazi svetost. “Braćo i sestro, svetost Duha Svetoga koja prolazi kroz nas, koji propuštamo kroza se, čini nas svetima. Svetost je upravo to, dozvoliti da nas Duh Sveti oblikuje, pročišćava, svu našu tamu iz naših srdaca iščisti i otjera. To je svetost, trajno čišćenje naših srdaca. Dopuštam li ja da me Duh Sveti oblikuje i prožima? Ovih dana, kada se pripremamo za župnu svetkovinu, treba moliti zaštitnika sv. Martina da nas Duh Sveti oblikuje, svojim svjetlom prosvjetljuje svaki dio naših srdaca.”

Na koncu je propovjednik istaknuo važnost da je važno gledati što možemo učiniti u situaciji u kojoj se nalazimo trenutno. “Važno je gledati kako se uz Božju pomoć mogu još više vježbati u svetosti da bi moj put svetosti bio plodniji. Dakle, pustimo neka nas Duh Sveti prosijava, prođe kroz nas, pročisti nam srca. Bog je s nama i u “bezizlaznim” situacijama. U tom smislu, molimo za milost da možemo živjeti uz Božju providnost, onda kada je teško i kada se čini bezizgledno, Bog nam spašava život, pomaže nam. Ne samo tjelesni već duhovni život spašava, jer što nam vrijedi život ako smo duhovno mrtvi? To je velika tragedija. Stoga, molimo Boga da vjerno živimo s Njim, da imamo vjeru koja čini čuda!”, zaključio je vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Drugi dan trodnevnice, 9.11. u 18 sati predslavit će vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Foto: Župa sv. Martin biskup, Dugo Selo