Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo Program cjeloživotnog učenja „Laudato si'! Dijalogom do cjelovite ekologije“ na Hrvatskome katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u subotu, 29. siječnja počeo je Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ koji je Senat HKS-a donio na 5. sjednici 4. saziva 21. rujna 2021. godine.

Program je upisalo ukupno 34 polaznika iz različitih krajeva: Slavonskog Broda, Slatinika, Križevaca, Koprivnice, Virovitice, Zagreba, Poljanice Bistranske, Lupoglava, Rijeke, Zadra te Šušanja, Sutomora i Donje Lastve u Crnoj Gori. Na otvaranju Programa svim polaznicima obratio se rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić zahvalivši svim sudionicima na dolasku i predavačima na sudjelovanju u izvođenju Programa. Svoje pozdrave uputili su i prof. dr. Stjepan Baloban, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i izv. prof. dr. sc. Silvija Migles s Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga sve sudionike u rad Programa uveli su voditelj Programa izv. prof. dr. sc. Zoran Turza i suradnica dr. sc. Žanina Žigo. U sklopu prvog dana Programa svoja su predavanja održali prof. dr. sc. Stjepan Baloban, izv. prof. dr. sc. Silvija Migles, dr. sc. Ivan Vučković, vanjski suradnik na nekoliko visokoškolskih ustanova i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U popodnevnom dijelu Programa polaznici su kroz radionice razmijenili iskustva povezana s očuvanjem zajedničkog doma. Izv. prof. dr. sc. Zoran Turza proveo je polaznike Programa kroz kampus Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te ih je upoznao s radom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i pojedinim studijima koji se izvode na Sveučilištu.

Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ nastao je u suradnji triju institucija: Katedre za teologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U izvođenju Programa sudjeluje ukupno 16 znanstvenika i stručnjaka iz različitih znanstvenih područja koji svojim radom žele prenijeti osnovna znanja iz svoga područja. Program je namijenjen svima zainteresiranima, a posebice onima koji žele steći osnovna znanja o socijalnom nauku Crkve, enciklici „Laudato si’“ kao i osnovna znanja o ekologiji i klimatskim promjenama kako bi mogli u vlastitim lokalnim ili župnim zajednicama poticati dijalog o budućnosti našeg zajedničkog doma i sudjelovati u donošenju odluka, strategija i projekata povezanih s očuvanjem našeg doma. Ovogodišnji Program odvija se jednom mjesečno od siječnja do travnja. Pri završetku Programa polaznicima će se uručiti Potvrda o završetku Programa cjeloživotnog učenja kao i Dodatak Potvrdi o stjecanju četiri ECTS boda na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.