Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo sinodalni hod Crkve u Makedoniji

Strumica (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov služio je u nedjelju 17. listopada svetu arhijerejsku liturgiju u katedralnoj crkvi Uznesenje Presvete Bogorodice u Strumici, kojom je službeno otvorena sinoda "Za sinodalnu Crkvu, zajedništvo, sudjelovanje, poslanje".

Na svetoj liturgiji okupili su se svećenici iz Strumičko-skopske eparhije i Skopske biskupije, redovnice, kao i vjernici iz Strumice i drugih župa. Odmah nakon otvaranja sinode u prostorijama katedralne župe u Strumici održan je sastanak povezan sa sinodom. Sastankom je predsjedao biskup Stojanov u nazočnosti svećenika Strumičko-skopske eparhije i Skopske biskupije, kojima je prezentirao odredbe za početak sinode za Crkvu u Makedoniji. Govorio je o pripremnim radnjama, početnim fazama, pripremi upitnika za savjetovanje, kao i analizi savjetovanja, dajući konkretne rokove za njihovu provedbu.

Kako bi se sve navedeno dosljedno realiziralo, svi trebamo prihvatiti važnost ovog hoda i biti spremni uključiti se u provedbu, rekao je biskup Stojanov. Radi lakše koordinacije u Povjerenstvu i koordinacijskom tijelu za provedbu sinodalnog procesa po službenoj je dužnosti imenovao dekane –  vlč. Zoran I. Stojanov i don Pavo Sekerija. Glavni i izvršni koordinator je vlč. Goce Kostov, a njegovi pomoćnici su vlč. Vancho Nazov i vlč. Atanas Siračev.

Biskup Stojanov pozvao je prisutne na molitvu i ohrabrio ih da budu otvoreni za djelovanje Duha Svetoga, koji čini sve novo, slušajući ljude s kojima smo na putu, kako bi pronašli nove načine da Crkva u Makedoniji hrabro naviješta Isusa Krista kao vjerodostojni odgovor na potrebe današnjeg čovjeka. Nakon toga, dekan dekanata svetih Ćirila i Metoda predložio je niz pastoralnih i molitvenih prijedloga koji će pomoći u realizaciji sinodalnog procesa.