Budi dio naše mreže
Izbornik

Skoplje: Biskup Glasnović predslavio misu na spomendan sv. Majke Terezije

Skoplje (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je u ponedjeljak 5. rujna, na spomendan svete Majke Terezije misu u njenoj rodnoj Župi Presvetoga Srca Isusova u Skoplju.

Misu su suslavili mjesni biskup Kiro Stojanov, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić te svećenici iz Skopske biskupije i Strumičko–skopske eparhije.

Uz vjernike misi su nazočile redovničke zajednice prisutne u Makedoniji, sestre Misionarke ljubavi (Sestre Majke Terezije), sestre Svetog Vinka Paulskog, ravnatelj komisije za odnose s redovničkim zajednicama i religioznim grupama u Makedoniji mr. Darijan Sotirovski i brojni predstavnici društvenog i kulturnog života.

Na početku liturgijskog slavlja biskup Stojanov je pozdravio nazočne i rekao da su Dani svete Majke Terezije postali tradicija te kako je dio događaja i ta euharistija imaju posebnu važnost. „Postavlja se pitanje: ‚Zašto?‘ Jer događa se u njezinom rodnom gradu Skoplju, što neizostavno podsjeća na korijene iz kojih je izrasla Majka Terezija. Nikada ne smijemo zaboraviti da je ovdje rođena, ovdje krštena i da je ovdje u Skoplju u Makedoniji stekla temelje svog kršćanskog iskustva“, rekao je mons. Stojanov.

Biskup Glasnović održao je propovijed koju je započeo riječima iz evanđelja kada Isus pita: „Što ste izišli vidjeti?“ Parafrazirajući Isusove riječi, biskup Glasnović upitao je: „Što ste danas izašli vidjeti, čuti, doživjeti?“

Aludirajući na moguće odgovore koji mogu biti: prijatelji, svećenici, biskupi, Majka Terezija, biskup Glasnović istaknuo je kako je Bog više od svega toga. „Došli smo k Isusu koji je tu da nas pouči, širi ruke da nas zagrli, da nas oslobodi od vlasti Sotone, da nas oživi, On je Spasitelj, On će nas spasiti“, rekao je propovjednik.

Uz to, dubrovački biskup rekao je da s posebnim osjećajem zahvalnosti slave spomendan sv. Majke Terezije u njezinom rodnom Skoplju te istaknuo kako su ljudi svih vjera i staleža prepoznali njezinu nesebičnu ljubav prema siromasima. Nadalje, biskup Glasnović osvrnuo se na životni put Majke Terezije te nije propustio istaknuti kako je njegov svećenički put vezan upravo uz skopsku sveticu. Mons. Glasnović propovijed je završio molitvom Majke Terezije.

Tijekom mise uveden je u službu novi ravnatelj Makedonskog Caritasa, otac protojerej Zoran I. Stojanov. Slavlje je završilo procesijom oko crkve, a za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Julije Nelovske. Događaj je prenosila Radio Marija.